Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Verenigde Arabische Emiraten

Duiken in de Verenigde Arabische Emiraten 


Ondanks de uitgestrekte kustlijn zijn de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) pas onlangs begonnen met het werven van duiktoeristen. De VAE worden omsloten door de punt van  het Arabisch schiereiland dat de Perzische Golf scheidt van de Golf van Oman en zijn - vooral Dubai - meer bekend als bestemming voor het kopen van tax-free artikelen als een sportieve bestemming.

Courtesy Dubai tourismHet land maakt een enorme groei door en de VAE trekt de aandacht door een bruisend nachtleven, vooral in Dubai, met een groot aanbod aan restaurants en verblijfsmogelijkheden. Maar zelfs met alle zon, zand, winkel- en leef-je-uit-mentaliteit zullen duiktoeristen staan te popelen om het water in te gaan. Langs de oostkust en ook in de Golf van Oman zijn verschillende duikmogelijkheden. Veelbezochte gebieden zijn Fujeirah, Khorfakkan en Musandam aan de Golf van Oman en Dubai, Sharjah en Abu Dhabi aan de Perzische Golf.

Op al deze locaties vind je een verscheidenheid aan duikstekken, van ondiep tot veel dieper dan de limieten voor recreatieve duikers. Dat houdt in dat er duikstekken zijn die geschikt zijn voor alle brevetten en ervaringniveaus - vooral in Musandam.

In historisch perspectief is Dubai altijd een drukke zeehaven geweest en waar schepen komen, zijn ook scheepswrakken. In dit geval zijn er duizenden, elk met een eigen interessant ecosysteem.

Aan de oostkust van het land zijn de riffen en de kust praktisch onaangetast.- ze onthullen een landschap dat er voor oude zeelieden nog steeds zo uitziet als honderd jaar geleden.  

Maar de mysterieuze en enorme walvishaai heeft ervoor gezorgd dat de VAE nu ook op de duikkaart staat. De schuwe, elegante reuzen - hier al djer genoemd - komen in deze wateren samen.  

starfishTop Duiklocaties: 


Perzische Golf, Dubai

Vlakbij Dubai ligt de zeebodem bezaaid met wrakken, de meeste liggen op zo'n half uur varen vanaf ieder willekeurig PADI Dive Center of Resort aan de kust. Elk wrak is een op zichzelf staand uniek onderwaterkoninkrijk geworden. Zin in een wrak of wat?  

Energy Determination  

 Het bovenste deel van deze enorme 351 meter/1151 voet lange supertanker ligt op 35 meter/115 voet diepte, en de onderkant raakt de 80 meter/262 voet. Dit is beslist een technische duik. Het schip zonk nadat er aan boord brand had gewoed en naar verluidt heeft dit de beroemde verzekeraar Lloyds of London £28 miljoen gekost. Volgens wrakkenspecialist Ned Middleton was dit voor de verzekeraar het grootste verlies ooit. Hun verlies betekent voor ons echter winst.

MV Dara  

Dit 121 meter/399 voet lange schip zonk in 1961 nadat het op een Omaanse mijn was gelopen. Het wrak ligt op de stuurboordkant in 20 meter/66 voet diep water. Doordat het al ruim 40 jaar onder water ligt, wemelt het om het wrak van het onderwaterleven. Adelaarsroggen, barracuda's, gitaarvissen en zelfs walvishaaien brengen graag een bezoek aan dit ondiep gelegen wrak.

Oostkust, Fujairah, Golf van Oman.  

Bijzonder aan deze kant van de VAE is hoe het verlaten landschap in zo'n lange periode onveranderd is gebleven. De eerste zeelieden uit de regio zouden vandaag de dag nog steeds zonder problemen hier naartoe kunnen navigeren. Bovendien is het onderwaterlandschap niet alleen beschermd, het is ook prachtig gevarieerd. 

Sharm Rock  

Swarm Rock (zwermrots) zou een betere naam zijn geweest voor de vissoep aan marien leven dat hier bijeenkomt. Met een maximum diepte van ongeveer 12 meter/39 voet kun je hier alles zien wat je hartje begeert. Zachte en harde koralen vormen een bonte achtergrond voor verschillende soorten papegaaivissen, adelaarsroggen en rifhaaien. Als extraatje: de duikstek ligt maar vijf minuten bij het Al Aqah Resort vandaan.

Martini Rock  

Courtesy Philippe LecomteEen aanzienlijke rotspunt die begint op 5 meter/16 voet en snel afloopt tot zo'n 20 meter/66 voet; Martini Rock is een beschermd marien reservaat en gaat prat op een grote verscheidenheid aan versieringen - roze en paarse zachte koralen, zweepkoraal en hard koraal. Je mag hier absoluut niets aanraken op deze plek, waartussen de langzame, ongemerkte bewegingen van koraalduivels, murenen, en heimelijk stille schorpioenvissen niet opvallen. Je ziet hier ook grote, makkelijk te herkennen zeedieren zoals snappers, zeeschildpadden en barracuda's. Maak je duik af aan de bovenkant van de rots - een perfecte plek om een veiligheidsstop te maken.

Dibba Eiland  

Bij Dibba komen harde koralen in overvloed voor, vooral grote onaangetaste tafelkoralen. Maar die vormen slechts de achtergrond voor de stoet voorbij trekkende roggen, haaien, schildpadden en scholen trevalli's.  Het rif begint op 15 meter/49 voet diepte en groeit naar de zon toe - hoewel dat niet helemaal is gelukt want de top ligt op 3 meter/10 voet.  

Inchcape 1  

 De scheepvaartmaatschappij Inchcape heeft dit wrak dat helemaal intact is geschonken. Het staat rechtop in 32 meter/104 voet diep water. Trevalli's, barracuda's, snappers en scholen van welke soort dan ook komen hier bijeen in de stroming rond het wrak. Een altijd aanwezige murene met de naam Fred heerst over het wrak, samen met zijn slaafse volgelingen: roggen en schorpioenvissen. 

Wetenswaardigheden duiken: 


courtesy of Philippe LecomteDiepte: Kan variëren van 5 meter/16 voet tot dieper dan 40 meter/140 voet.

Zicht: Van minder dan 5 meter/20 voet tot meer dan 50 meter/160 voet, afhankelijk van de regio en het seizoen.

Stroming: De stroming is licht tot matig in de buurt van Dubai, en op sommige duikstekken bij Fujairah kan de stroming sterk zijn.

Watertemperatuur: 33°C/91°F in de zomer en 22°C/75°F in de winter.

Duikseizoen: Duiken is het hele jaar door mogelijk, maar wees in de wintermaanden voorbereid op frisse watertemperaturen.

Weer: De VAE liggen in de woestijn en daardoor kan de temperatuur per seizoen sterk verschillen. Dat betekent temperaturen van 15° C/60° F in de winter tot meer dan 45° C/106° F in de zomer - soms zelfs met 50° C/122° F.als hoogtepunt.

Toegang: Het land biedt internationale en binnenlandse vluchten en vanaf Europa of Azië is het ongeveer acht uur vliegen. De infrastructuur is behoorlijk modern.

Ervaringsniveau: Van beginner tot tec met voldoende mogelijkheden voor diepe wrakduiken voor gevorderde duikers.  

Duikuitrusting: Bij de meeste duikcentra en resorts kun je een duikuitrusting huren.  

Verblijfsduur:  Een week per locatie, met een onderbreking tussen de Perzische Golf en de oostkust. Houd een dag vrij om te gaan winkelen. 

Onderwaterleven: 


Je kunt er walvishaaien, gitaarvissen, zeeschildpadden, adelaarsroggen, anemoonvisjes, sepia's, trevalli's, barracuda's en heel veel macroleven aantreffen.

  • Taal: Arabisch
  • Valuta: Dirham (AED) 
  • Fooien: Fooien geven is niet verplicht maar is wel gebruikelijk, behalve voor taxichauffeurs. Geef je divemasters en de bemanning van de boot zeker een fooi.
  • Vervoer: In de steden zijn taxi's en openbaar vervoer beschikbaar

Belangrijke vliegvelden:
 

  • Dubai International Airport (DXB) 
  • Abu Dhabi International Airport (AUH)

 

Religie: Moslim.
Elektriciteit: 220v/50Hz en stopcontacten Type I. 
Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting: Voor sommige nationaliteiten is een visum vereist. Kijk op het overheidsportaal van de VAE voor meer informatie. De VAE kennen geen uitreisbelasting.

 

 

  

 

bannereLearning.jpg