Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Costa Rica

 
Duiken in Costa Rica

Turtlepic1Naar wat voor avontuur je ook op zoek bent, je vindt het in Costa Rica, zowel boven als onder water. Doe een canopy-tocht of trek jezelf via kabels langs de boomtoppen van het regenwoud, maak een trektocht door de watervallen, ga surfen op de golven of duiken met stierhaaien. Neem de tijd om een trekking te maken naar de top van een vulkaan, ga wildwaterraften, of gewoon ontspannen golfen. In Costa Rica is alleen tijd een beperkende factor.

Niet alleen op het vasteland kun je activiteiten doen of duiken. Cocos eiland ligt ongeveer 550 kilometer uit de kust in de Stille Oceaan en staat bekend om de scholen hamerhaaien, walvishaaien en manta's.

Costa Rica, gelegen in het hart van Centraal Amerika en begrensd door de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee, is een eersteklas bestemming voor ecotoerisme en kan bogen op een van de meest diverse biologische habitats ter wereld, waaronder regenwoud, vulkanen, en mangrove ecosystemen.

Met ruim 116 vulkanen (zowel actieve als slapende) en meer dan 26 nationale parken en beschermde natuurgebieden, is dit kleine land een kostbaar juweel dat verder onderzocht kan worden. Costa Rica is het leefgebied van zeldzame en bedreigde lederschildpadden, Morpho-vlinders en geelvleugelara's, heeft weelderige regenwouden, golvende heuvels en maagdelijk witte stranden.

Hoewel de meeste toeristen Costa Rica boven water gaan verkennen, is het land ook een bekende duikbestemming aan het worden. De vulkanische rotsformaties onderwater zijn begroeid met kleine harde koralen, sponzen en gorgonen. Er worden ook regelmatig grote diepzeevissen gezien.

Terwijl de Caraïbische kust nog bezig is om een serieuze sportduikbestemming te worden, ontbreekt het aan de kant van de Stille Oceaan niet aan spectaculaire dingen. In het zuiden ligt een beschermd marien natuurpark en hier kun je roggen, schildpadden, en witpuntrifhaaien zien. En je ziet er grote scholen vis, dus wen er maar aan dat bij nagenoeg iedere duik het zonlicht onderwater soms verdwijnt door de vele vissen die boven je langs zwemmen.

Duikwetenswaardigheden

raypic2Diepte:  13 – 34 meter/40 - 110 voet.

Zicht: Varieert van 15 - 30 meter/45 - 90 voet, maar is gemiddeld 12 meter/36 voet. Van juni tot oktober heb je meestal het beste zicht onderwater.

Stroming: In het noorden bij de kust aan kant van de Stille Oceaan kan er sterke stroming staan; in het zuiden is de stroming meestal minder sterk.

Watertemperatuur: Varieert gewoonlijk van 26 - 29º C/78 - 84º F van december tot april. Koelere stromingen zorgen voor een watertemperatuur van zo'n 19º C/68º F, maar ook voor grote dieren zoals bultrugwalvissen, grienden, reuzenmanta's, walvishaaien, en meer.

Duikseizoen: Het regenseizoen is van mei tot november, maar je kunt het hele jaar door duiken.

PADI Duikcentra en Resorts

Meer informatie over PADI Duikcentra en Resorts in Costa Rica. 

Aanbevolen cursussen:

Duikuitrusting:

Een duikuitrusting voor gematigd water is alles wat je nodig hebt in Costa Rica. Als je in de winter duikt kun je ook kiezen voor een duikuitrusting voor koud water.

Verblijfsduur:

Een tot drie weken.

Onderwaterleven

cortezgruntspicJe ziet er adelaarsroggen, schildpadden, manta's, witpuntrifhaaien, stierhaaien, enorm grote scholen lipvissen en makrelen, papegaaivissen, murenes, dolfijnen, en meer.

In het walvisseizoen (januari, februari en maart) kun je de sonar van de bultruggen en grienden onderwater horen. In juni en juli kun je de bultruggen ook zien als ze terugkomen vanuit het zuidelijk halfrond.

Bekendste duikstek

The Big Scare (Gevorderden)
Hier gaat je hart zeker sneller van kloppen: duiken met stierhaaien! The Big Scare betekent twee uur op een boot, maar hierdoor heb je de grootste kans om stierhaaien te zien. Je kunt hier ook andere grote diepzeevissen zien, zoals manta's, zeilvissen en met een beetje geluk een walvis of dolfijn. Deze duikstek gaat tot ruim 34 meter/100 voet diepte en er kan sterke stroming staan. Vooral geschikt voor gevorderde duikers.

Virador (Beginners)
Dit vulkanische eiland werkt als een magneet op het onderwaterleven. Je kunt er beslist van alles en nog wat zien. Op 10 meter/33 voet is er een haaiengrot en vaak zijn er grote stekelroggen en witpuntrifhaaien op zo'n 22 meter/70 voet. Je ziet er ook grote scholen lipvissen, snappers, keizersvissen en rifbaarzen. Deze duikstek wordt als beginnersplek beschouwd, hoewel er soms ook stroming kan staan.

Attracties boven water:

In Costa Rica zijn er talrijke avonturen boven water te beleven. Hieronder volgen er een paar:

 • Canopy Tours
  Canopy-tochten zijn een ideale manier om vanuit het gezichtspunt van een vogel het regenwoud te bekijken, en het is een fantastische manier om zonder de dieren te verstoren het regenwoud te verkennen.
 • Ecotours
  Je kunt je als vrijwilliger aanmelden bij een van de vele natuurprojecten en verblijven in een van de ecovriendelijke hotels. Door de natuurbeschermingprogramma's zoals de zeeschildpadprojecten en het beschermingprogramma voor de jaguar neem je actief deel aan de bescherming van het ecosysteem in het gebied.
 • Natuurlijke warmwaterbronnen
  Met zoveel vulkanen beschikt Costa Rica over fantastische warmwaterbronnen. Het luxueuze vijfsterren-resort El Tabacon is een hoogtepunt, want het is gebouwd temidden van de heilzame bronnen.
 • Surfen
  Costa Rica heeft meer dan 50 beroemde surfplaatsen. Sommige stranden zijn moeilijk te bereiken, maar ze zijn de reis meer dan waard want de golven zijn het hele jaar door goed. Surfen bij Playa Naranjo of bij Witches Rock is ook heel goed. Dit gebied vormde de achtergrond voor veel scènes van de klassieke surffilm Endless Summer II.
 • Sportvissen
  Sportvissen in Costa Rica is van wereldklasse en omdat Costa Ricanen een diepgeworteld besef voor duurzaam toerisme en natuurbescherming hebben, houden de meeste bedrijven zich aan een streng vangst- en vrijlaatbeleid.
 • Wildwaterrafting
  Van gezinsuitje tot avontuur zoeken, in Costa Rica kun je op elk niveau wildwaterraften, want de rivieren gaan van klasse II tot klasse V in snelheid.
 • Tamarindo Beach
  Door Forbes magazine verkozen tot Costa Rica's populairste strand. Tamarindo is de perfecte plek om te gaan paardrijden op het strand of om gewoon te ontspannen of te vissen.
 • Manuel Antonio National Park Nature Tour
  Ga mee met een tweeënhalf uur durende begeleide tocht en je ziet apen, miereneters, luiaards, leguanen, en nog veel meer. Geniet aan het eind van de tocht van het lokale verse fruit of van iets te drinken met een hapje erbij.
 • Leer Spaans in het regenwoud
  De lessen worden aangevuld met activiteiten waardoor je tegelijkertijd de gelegenheid hebt om je Spaans te verbeteren. De lesmethode verbindt het leren van de taal met het echte leven, zodat je al doende een nieuwe woordenschat opdoet. Er zijn verschillende programma's die in je vakantie in te passen zijn.

Wetenswaardigheden

Taal:      Spaans
Valuta:  Colón

Informatiebronnen over Costa Rica:

De onderstaande websites worden hartelijk bedankt voor de informatie die in dit artikel is verwerkt:

PADI Gold Palm Resort Deep Blue Diving Adventures
www.govisitcostarica.com 

Boek nu

Verstuur een aanvraag naar een Dive Travel Specialist 

 

 

bannereLearning.jpg