Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Indonesië

INDONESIË

diveraIndonesië is, omringd door de Zuid-Chinese Zee, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan, het brandpunt van mariene biodiversiteit. Hoewel deze grootste eilandengroep  ter wereld uit meer dan 17.000 eilanden bestaat, wonen de meeste van de 235 miljoen inwoners maar op vijf eilanden: Sumatra, Kalimantan, Java, Sulawesi en Irian Jaya.

Door de meer dan 54.000 kilometer kustlijn kun je verwachten dat duiken in Indonesië iets bijzonder is, en je zult niet teleurgesteld worden.  In dit gebied kun je prachtige driftduiken maken, duiken langs uitgestrekte koraalriffen, het is fantastisch voor nachtduiken en unieke zandbodemduiken, en er zijn adembenemende steile wanden. Ben je verslaafd aan Tec-duiken? Dan kun je jouw dosis halen uit de diepe kloven. Wrakduikfanaten krijgen hun portie door het grote aantal wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Het land is ook een paradijs voor onderwaterfotografen, want de Indonesische koraalriffen worden bewoond door ruim 600 soorten koraal en meer dan 3.000 vissoorten.

Nog steeds een van de weinige plekken in de duikwereld die nog echt ontdekt moeten worden; Indonesië biedt voor elk wat wils.
 
DUIKGEBIEDEN

Met een van de rijkste mariene milieu's ter wereld heeft Indonesië honderden verbluffend mooie duikstekken voor duikers van ieder ervaringsniveau. Hier volgen een aantal populaire bestemmingen:

NOORD-SULAWESI
In totaal zijn er in Noord-Sulawesi meer dan 150 duikstekken die voor alle duikervaringsniveau's geschikt zijn.
Het onderwaterreservaat in Bunaken wordt beschouwd als een van de topduikbestemmingen ter wereld. Het beslaat een oppervlakte van 89.065 hectare en kan bogen op helder water, steile wanden en koraalriffen van wereldklasse die voor zowel snorkelaars als duikers goed toegankelijk zijn. Je kunt er grote scholen vis zien, en langsnuitdolfijnen en grienden bezoeken dit gebied ook regelmatig. Met een beetje geluk kun je zelfs een zwaardwalvis voorbij zien komen. Maar buiten deze grote dieren kun je ook een aantal van de andere 2.000 soorten in het gebied aantreffen, waaronder zeepaardjes, schorpioenvissen, octopussen, gorgonen, sponzen, zweepkoralen, harde koralen en naaktslakken.

Manado, met een eigen vliegveld, is de startbasis voor duikers in deze regio. Vlak voor de kust liggen de duikgebieden bij Manado Tua, Siladen, Mantehage en de Nain-eilanden. Bij Molas Beach, net buiten Manado aan de kust, ligt het wrak van de Molas. Dit Nederlandse vrachtschip is tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken en de scheepsromp is de thuishaven geworden voor veel vissoorten.Je kunt ook naar Lembeh Strait gaan en zelf ervaren waarom deze regio bekend is geworden om de ontdekking van nieuwe diersoorten.

KOMODO

Het eiland Komodo ligt direct ten zuiden van Sulawesi tussen de eilanden Sumbawa en Flores in. Het Komodo National Park is beroemd om de komodovaraan, de grootste levende hagedissoort ter wereld. Maar juist de zee trekt de duikers naar deze plaats. Door de sterke stromingen is Komodo het meest geschikt voor halfgevorderde tot gevorderde duikers. Maar deze sterke stromingen zorgen er ook voor dat de voedingsstoffen in het water verspreid worden, en dat er daardoor een buitengewone rijkdom aan onderwaterleven aanwezig is. Ga duiken bij Komodo en je maakt kans op veel verschillende soorten vis en ook grote diepzeevissen (manta's, dolfijnen, en haaien). Tijdens een liveaboard-reis kun je zo'n beetje alle soorten tropische duiken maken die er bestaan.

LOMBOK EN DE GILI-EILANDEN

Vlakbij Lombok liggen de drie Gili-eilanden: Trawangan, Meno en Air. Deze kleine juweeltjes zijn in het trotse bezit van witte zandstranden en uitstekende snorkel- en duikmogelijkheden. Probeer een aantal van de 16 duikstekken en je weet niet meer wat je moet kiezen: driftduiken, diepe duiken, koraalriffen, nachtduiken, fotograferen, wrakken, zandbodem: er is alles. Of je nu een kantduik of een bootduik wilt maken, of je beginner of zeer ervaren bent, de Gili-eilanden hebben altijd iets voor jou. Zorg er alleen voor dat je goed bent opgeleid voor de duikstek van jouw keuze, want er kan een behoorlijk sterke stroming staan en driftduiken is de regel langs de wanden, richels, ravijnen en hellingen.

Tijdens zo'n avontuurlijke duik kun je inktvissen, sepia's, koraalduivels en schorpioenvissen tegenkomen. Valt je reis samen met volle maan? Dan maak je ook kans om de enorme school bultkoppapegaaivissen langs te zien komen. Andere onderwaterwezens zijn onder andere roggen, zeeslangen, rifhaaien, murenes, op zijn tijd een walvishaai, heel veel schildpadden (groene schildpadden en karetschildpadden) - en ontelbaar veel harde en zachte koralen.

De Gili-eilanden lenen zich er ook heel goed voor om te leren duiken of om een vervolgcursus te doen. Je kunt kiezen uit de vele PADI Dive Centers en Resorts die duikcursussen voor ieder niveau aanbieden.Er is ook aandacht voor milieubescherming. De Gili Eco Trust zamelt geld in van de duikers en snorkelaars (40.000 IDR voor duikers en 20.000 IDR voor snorkelaars) om speciale projecten mee te bekostigen zoals de stranden schoonmaken, initiatieven voor recycling en voor behoud van de koraalriffen.
Veel duikcentra bieden ook excursies aan naar de Straat Lombok, tussen Bali en Lombok. Daarnaast zijn er ook duikmogelijkheden ten zuidwesten van Lombok, waarbij interessante avonturen worden gecombineerd. Voor bezoekers aan Seggigi die graag een duik willen maken, zijn Malibu en Alang Alang idyllische plaatsen.
 
Lokaliseer een PADI Dive Center
 
Duikwetenswaardigheden 

fish1Diepte        5 – 40 meter

Zicht:        Meestal rond 30 meter

Stroming: Mild, maar de stromingen kunnen variëren. Op sommige plaatsen kan de stroming erg sterk zijn.

Watertemperatuur:    20 – 30° C (gemiddeld op 25 meter)

Duikseizoen:  In Indonesië kun je het hele jaar door duiken, maar de beste reistijd is van mei tot september. De regentijd is van december tot juni en in die periode zijn er geen liveaboard-trips mogelijk. Het Mola mola-seizoen is van juli tot oktober.

Weer:         Indonesië is tropisch met een constant warm, vochtig klimaat - en met het hele jaar door temperaturen tussen de 23 - 30° C - aan de kust. Op zee of in de bergen kan het afkoelen of zelfs koud worden. Het droge seizoen is van juni tot oktober, terwijl december en januari erg natte maanden kunnen zijn.

Toegankelijkheid:          Kantduiken en bootduiken – waaronder liveaboard-trips – zijn bijna overal mogelijk.

Ervaringsniveau:       Van beginner tot gevorderd. Door de niet al te grote diepten, warm water en goed zicht is het duiken in Indonesië geschikt voor duikers van ieder ervaringsniveau. Hoewel de stroming op sommige plaatsen erg sterk kan zijn, is de variatie in het aanbod in Indonesië zo groot dat je meestal wel een bestemming kan vinden die aansluit op jouw behoefte.

Aanbevolen cursussen:

Als je van plan bent een duikbrevet te gaan halen of een vervolgcursus te gaan doen, dan zijn Bali en de Gili-eilanden (op een uur afstand van Bali) de populairste bestemmingen. 

Duikuitrusting:

Duikuitrusting voor tropisch water. PADI Dive Centers en Resorts bieden regelmatig complete huuruitrustingen aan, vaak inclusief gebruik van een duikcomputer. De huur van een duikuitrusting is wellicht niet bij de duik inbegrepen - vraag de bijzonderheden na bij je duikcentrum of resort.

Aanbevolen verblijfsduur:

In twee weken kun je meerdere eilanden aandoen.

Onderwaterleven

In de Indonesische wateren zijn meer dan 3.500 soorten onderwaterdieren te vinden. Je kunt hier de meest bizarre en prachtige wezens aantreffen. Van pygmeezeepaardjes, de beroemde scholen hamerhaaien tot aan gracieuze mantaroggen en de legendarische maanvis (Mola mola). De zeedieren hier zijn spectaculair.
Vergeet de meer normale zeedieren echter ook niet. Octopussen, murenes, sepia's, schildpadden, haaien, makrelen, dolfijnen, keizersvissen, baarzen, zeebarbelen, lipvissen, hengelaarsvissen, fluitvissen, koraalduivels, schorpioenvissen en bladvissen: ze liggen allemaal op jou te wachten.Voor duikers is er nog een zeldzame aangename verrassing: de dugong. Dit familielid van de lamantijn komt voor van de eilanden Sumatra tot Irian Jaya en van Kalimantan tot aan de zuidelijke stranden van Bali.
Ongewervelde dieren gedijen ook goed in de Indonesische wateren met 2,6 miljoen hectare aan koraalrif - waaronder kleine plukken koraal, barrièreriffen, en loodrechte wanden. Als duiker kun je gorgonen, sponzen, zachte koralen, veersterren, hard koraal, neteldieren, zweepkoralen en kleurrijke naaktslakken zien.

De bekendste duikstekken van Bali

mapbaliMet zoveel verschillende duikstekken is het onmogelijk er een uit te kiezen. Maar de duiken op Bali, tussen Java en Lombok, zijn een voorbeeld van wat je bijna overal elders in deze regio kan aantreffen.Het belangrijkste kenmerk van Bali op het gebied van duiken is dat het rijk en gevarieerd is. Diepe dropoffs, steile hellingen, koraalwanden en kleine stukken koraalrif worden allemaal aangevuld met uitstekende wrakduikmogelijkheden, overblijfsels van vulkaanuitbarstingen en zeegrasbedden. Duiken op Bali is echt verrassend: je weet nooit wat er aan je voorbij komt in dit onderwaterparadijs.
Hoewel je het hele jaar door op Bali kunt duiken is de beste reistijd van april tot december, en de meeste kans op het zien van grote zeedieren is van juni tot september.

Het wrak van de USS Liberty

diverbGemiddelde diepte: 5 - 30 meter

Zicht: 20 - 30 meter

Beschrijving: De USS Liberty, een 119 meter lang Amerikaans legervrachtschip werd in de Tweede Wereldoorlog in de Straat Lombok getorpedeerd en ligt maar 30 meter van de kant in de baai van Tulamben, aan de noordkust van Bali. Het wrak ligt parallel aan het strand met de boeg richting het noorden. Een deel van het wrak ligt net onder de oppervlakte en is daardoor toegankelijk voor snorkelaars, en het diepste punt ligt op 30 meter.
Het wrak is nu volledig gedecoreerd met prachtige zachte en harde koralen, stekelhuidigen en neteldieren, en is erg populair bij onderwaterfotografen. In de buurt van het wrak zijn ook grote vissen zoals barracuda's, napoleonvissen en vijlvissen te zien. Je maakt ook kans op lipvissen, platvissen, baarzen, keizersvissen, koraalbaarzen en doktersvissen. Als je gelukt hebt, kun je het moeilijk te vinden pygmeezeepaardje zien en, in het juiste seizoen, de maanvis (Mola mola).

Hoe er te komen

De baai van Tulamben ligt op ongeveer tweeënhalf uur rijden vanaf Kuta, aan de noordoostkust van Bali. Het wrak zelf ligt op 30 meter vaaf het strand van Tulamben.
Met het vliegtuig - Wanneer je met het vliegtuig naar Bali gaat, kom je aan op Ngurah Rai International Airport, vlakbij Kuta, Sanur en Denpasar.
Met de boot - Vanaf Ketapang op Java kun je de vriendelijk geprijsde veerboot naar de westkust van Bali nemen. Er is een regelmatige afvaart en de overtocht duurt ongeveer een half uur.

BOEK VANDAAG NOG JE DUIKVAKANTIE!! 

Attracties boven water

 • Wildwaterraften in Sulawesi, West-Java, Sumatra en Bali.
 • Surfen op Bali, waaronder bij het wereldberoemde Uluwatu.
 • Grotten, ravijnen en bergen ontdekken op Java.
 • Een rijke diversiteit ontdekken aan oudheidkundige tempel 
 • Maak een avontuurlijke cruise naar de exotische specerijeilanden (de Molukken) of Irian Jaya. Bezoek het Komodo National Park, waar de beroemde komodovaraan voorkomt.
 • Maak een trekking door een van de oudste oerwouden van de wereld of beklim de Mount Rinjani in het Gunung Rinjani National Park op Lombok.
 • Bezoek de legendarische Krakatoa-vulkaan ten westen van Java.
 • Sla een bal op een van de vele golfbanen van wereldklasse.
 • Ervaar het uitdagende nachtleven van Jakarta, ga er dineren in een van de voortreffelijke restaurants, of ga winkelen in de winkelcentra met aangename airconditioning.
 • Het Centraal Museum in Jakarta is een van de oudste musea van het land en stelt een uitgebreide collectie kunstvoorwerpen tentoon over de kunst, cultuur en geschiedenis van de regio.
 • Overige activiteiten 

Wetenswaardigheden 

Taal: Bahasa Indonesia, Engels, Nederlands, Javaans en verschillende plaatselijke dialecten.

Valuta: Indonesische Rupiah (IDR). De meeste bedrijven accepteren behalve rupiahs ook US dollars.

Fooien: De meeste hotels en restaurants voegen 21 procent belasting en servicekosten aan de rekening toe. Kruiers bij het vliegveld of bij het hotel verwachten ongeveer 5.000 IDR per koffer, terwijl taxichauffeurs vaak afronden met 500 tot 1.000 IDR. Geen wisselgeld terugvragen wordt gewaardeerd maar is niet verplicht. Taxichauffeurs hebben vaak weinig wisselgeld dus het is een goed idee om kleingeld mee te nemen.

Vervoer: Door het gevarieerde terrein in Indonesië zijn er vele vormen van vervoer mogelijk: door de lucht, over water en over land. Op Java is reizen per trein gemakkelijk en comfortabel. In het oosten sluit de treindienst aan op de veerbootdienst naar Bali en in het westen met de veerboot naar Sumatra.
Belangrijke vliegvelden: Denpasar Airport (DPS) op Bali, Soekarno-Hatta International Airport (CGK) op Java, Sepinggan International Airport (BPN) op Borneo, Polonia International Airport (MES) op Sumatra.

Tijdzone: Indonesië kent drie tijdzones - Westelijk (GMT + 7 uur), Centraal (GMT + 8 uur) en Oostelijk (GMT + 9 uur).

Religies: Islamitisch, Protestant, Rooms-katholiek, Hindoeïstisch en Boeddhistisch.

Elektriciteit: De elektra is overal ongeveer 220 Volt en in de stopcontacten passen alleen afgeronde tweepolige stekkers (bekend als type C, E en F).

Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting:      Een inreisvisum (Visa on Arrival (VOA)) van 150.000 IDR  (te betalen in Rupiah) is verplicht bij aankomst in Jakarta. Dit bedrag kan per vliegveld verschillen.
 
Overige informatie

Links naar andere informatieve websites gerelateerd aan reizen in dit gebied:

Links naar het weerbericht: MSN Weather for Indonesia 

My Indonesia Weather Page 

Links naar betrouwbare reisorganisaties:

BOEK VANDAAG JE DUIKVAKANTIE 

 

bannereLearning.jpg