Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Het Groot Barrièrerif

Natuurlijk wereldwonder
door Nick Lucey

 

OVERZICHT BESTEMMINGEN 


Great Barrier Reef Aerial Photo Courtesy of Tourism QueenslandAls mensen het hebben over duiken in Australië, dan hebben ze het meestal over duiken in Queensland, op het Groot Barrièrerif - het grootste en gezondste koraalrif ter wereld. Als je de plattegrond over een kaart van de Verenigde Staten zou leggen, dan strekt het Groot Barrièrerif zich uit van het noorden van de staat Maine tot het zuiden van Florida, een afstand van ruim 2.250 kilometer/1.400 mijl. In Australië hebben we het dan over van het tropische noorden in Queensland tot aan Bundaberg in het zuiden. Met afmetingen van ongeveer 135.000 vierkante mijl is het Groot Barrièrerif de enige levende structuur op aarde die vanuit de ruimte zichtbaar is.

Great Barrier Reef Clownfish Image Courtesy of Tourism QueenslandGeen enkel superlatief doet recht aan deze plek - bestaand uit bijna 2.900 afzonderlijke riffen, 600 continentale eilanden en 300 koraaleilanden die vanuit de ruimte gezien kunnen worden, en uit 's werelds grootse individuele stelsel van levende organismen. Duikers bewonderen het rif om de biodiversiteit en de plaatselijke aboriginal gemeenschappen beschouwen het als een heilig element van hun spiritualiteit. Het is gepaste eerbied voor een werkelijk magische plek.

Lees meer informatie op Tourism Queensland.

 

BEKENDE DUIKSTEKKEN 


Osprey Reef

Great Barrier Reef Image Courtesy of Tourism QueenslandDit afgelegen koraalatol bestaat uit verschillende afzonderlijke stekken. Maar North Horn is misschien wel het bekendst door de haaien die daar voorkomen. De meeste haaien zijn witpuntrifhaaien, grijze rifhaaien, zilverpuntrifhaaien en zo nu en dan een hamerhaai. Je kunt er echter ook gevlekte reuzentandbaarzen, grootoog-horsmakrelen en bultkoppapegaaivissen zien.

Ribbon Reefs

Great Barrier Reef Coral Image Courtesy of Tourism QueenslandDeze koraalpilaren, -wanden en -rotspunten zijn van noord naar zuid gelegen, omringd door het diepe blauw, ter hoogte van Cooktown. Steve's Bommie, een typische koraalrotspunt van Queensland, heeft een microkosmos van onderwaterleven van het Groot Barrièrerif - klein en groot - waar de grootoog-horsmakrelen,vlaggenbaarsjes en gele zeebarbelen omheen cirkelen, samen met koraalduivels, steenvissen en zo nu en dan een haai.

Detached Reef

Great Barrier Reef Clams Image Courtesy of Tourism QueenslandIn het noorden van Queensland, op grote afstand van de noordelijkste weg van de staat en onderdeel van het verre noordelijke deel van het Groot Barrièrerif, liggen de zuidelijke en noordelijke kleine afzonderlijke riffen en het Great Detached Reef. Hier in het wilde noorden zijn de rifwanden het toneel voor de zilverpuntrifhaaien, witpuntrifhaaien en grijze rifhaaien, hondstonijnen, barracuda's, scholen lipvissen, koffervissen enz. Het ligt echt afgelegen - hier vind je het werkelijke wilde leven.

SS Yongala

Great Barrier Reef Maori Wrasse Image Courtesy of Tourism QueenslandHet karakteristieke wrak van het Groot Barrièrerif is de SS Yongala, een luxe passagiers- en vrachtschip van 109 meter/357 voet lang. Het schip is in 1911 tijdens een cycloon gezonken en is bijna een halve eeuw lang onontdekt gebleven. Op slechts 34 meter/110 voet diep water, op 80 kilometer/50 mijl van Townsville, is het een van de populairste duikstekken op het Groot Barrièrerif en een van de beste wrakken ter wereld om op te duiken. Hier kun je de gebruikelijke rovers verwachten...maar dan groter. Geelstaart vlagbaarsjes, Maori baarzen, zeeslangen, schildpadden, zeebaarzen en op zijn tijd een tijgerhaai zijn de bewoners van dit kunstmatige rif.

De Whitsundays

Great Barrier Reef Boat Image Courtesy of Tourism QueenslandDe perfecte plek om zeilen, eilandavonturen en rustig duiken te combineren: de 74 idyllische eilanden van de Whitsundays lenen zich uitstekend voor duikers die duiken willen combineren met andere activiteiten. Je vindt hier een van de mooiste stranden ter wereld - Whithaven Beach - en het iconsche Heart Reef in de Whitsundays.

Heron Island

Great Barrier Reef Turtle Image Courtesy of Tourism QueenslandVerder zuidwaarts dan de Whitsunday-eilanden en op de zuidelijkste armen van het Groot Barrièrerif is dit beroemde eiland via Gladstone per veerboot of per helicopter aan te doen. De meeste duikstekken liggen op een paar minuten afstand van de kade en op het eiland zelf zijn luxueuze onderkomens. Op de momenten dat je je niet aan het vermaken bent bij het poetsstation voor reuzenmanta's bij Heron Island Bommie - of bij een van de andere topduikstekken - houd je ogen dan open voor de schildpadden en de vogels die het kleine eiland bewonen.

Zoek een PADI Dive Center of Resort in Queensland

 

Duikwetenswaardigheden


Great Barrier Reef Clear Water Image Courtesy of Tourism QueenslandDiepte: Diepten variëren sterk, van ondiepe riffen tot diepe wanden en rifpunten in de Coral Sea.

 Zicht: Getijde, stroming en golfslag hebben allemaal invloed op de helderheid van het water in het Groot Barrièrerif, maar het zicht is gemiddeld 15-21 meter/50-70 voet en kan oplopen tot 30 meter/100 voet. Buiten de riffen is het zicht meestal zo'n 18-30 meter/60-100 voert en vaak meer dan 46 meter/150 in de Coral Sea.

Stroming: De stroming kan verschillen van niets tot volledig weggesmeten worden, afhankelijk van de locatie langs dit 2.575 kilometer/1.600 mijl lange rif.

Watertemperatuur: Verwacht watertemperaturen rond 30° C/85° F in de zomer (december t/m februari) in hele centrale en noordelijke Groot Barrièrerif. In de winter (juni t/m augustus) kun je rekenen op zo'n 24° C/75° F.

Great Barrier Reef Coral. Image Courtesy of Tourism QueenslandDuikseizoen: Het is altijd de beste tijd om te duiken, maar de verschillende seizoenen bieden verschillende dingen. December t/m februari betekent geweldig goed zicht en warmer water, terwijl juni t/m november beloond worden met walvissen (dwergvinvissen en bultruggen) en voortplanting van het koraal (coral spawning).

Weer: In tropisch Queensland varieert de dagtemperatuur boven water van ruim 20 C/80 F in de winter tot meer dan 30 C/90 F in de zomer.

Great Barrier Reef Distance Image Courtesy of Tourism QueenslandToegang:: Cairns is de uitvalsplaats voor veel Aziatische luchtvaartmaatschappijen. Als je vanaf andere locaties vliegt, kom je waarschijnlijk aan in de hoofdstad van Queensland, Brisbane of Sydney.

Ervaringsniveau: Of je net je duikbrevet hebt gehaald of al meerdere keren op de riffen hebt gedoken, Queensland zal je niet teleurstellen.

Great Barrier Reef Ray Image Courtesy of Tourism QueenslandDuikuitrusting: Bij de meeste duikcentra en liveaboard-duikersboten kun je volledige duikuitrustingen huren, maar het is altijd prettig als je zelf je spullen meeneemt.

Verblijfsduur: In een week kun je een indruk krijgen van het Groot Barrièrerif (vooral vanaf een liveaboard duikersboot), maar als je echt zoveel mogelijk van Queensland wilt zien, zul je wat langer willen blijven.

Queensland Culture Image Courtesy of Tourism QueenslandOnderwaterleven: Alles van macroleven tot dwergvinvissen. Het is het grootste rif ter wereld dus je kunt echt van alles verwachten.

Taal:: Engels

Valuta:: Australische dollar (AUD).

 Great Barrier Reef Clownfish. Image Courtesy of Tourism QueenslandFooien: Fooien geven is niet gebruikelijk maar je zult zeker de duikgidsen en de bemanning van liveaboards een fooi willen geven.

Vervoer: Queensland is onvoorstelbaar groot. Je kunt zelf gaan rijden, maar vliegen is betaalbaar en sneller.

Belangrijke vliegvelden: Cairns Airport (CNS), Townsville International Airport (TSV), Brisbane Airport (BNE), Proserpine/Whitsunday Coast Airport (PPP), Gladstone Airport (GLT).

Religie: Voornamelijk christelijk.

Elektriciteit: 220v/60Hz en stopcontacten Type I. 

 Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting: De uitreisbelasting zit meestal bij de prijs van het vliegticket inbegrepen. Voor sommige nationaliteiten is een visum vereist. Kijk voor meer informatie op Department of Immigration and Citizenship page.

Lees meer informatie op Tourism Queensland.

Nick Lucey heeft 15 jaar lang als redacteur gewerkt bij Scuba Diving Magazine. Hij maakt nu tv-documentaires over duikreizen, genaamdInto the Drink.

   

 

bannereLearning.jpg