Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Thailand

 Met dank aan Ty Sawyer  

Voor degenen die al even hebben kunnen proeven aan de verrukkingen van het koninkrijk Thailand, roept alleen al het fluisteren van de naam van het land een wereld op die baadt in een onmetelijke exotische schoonheid, mystieke cultuur, gerechten waarvan het water je in de mond loopt en adembenemende vergezichten. 

Thailand is the land of a thousand smilesDe schoonheid van het landschap, dat zich uitstrekt van weelderig groene bergachtige landschappen tot aan tropisch regenwoud dat boordevol dieren in het wild zit, brengt je langs eeuwenoude Boeddhistische tempels en verborgen kloosters, en de zilte lucht van idyllische maagdelijk witte zandstranden. Dit alles zonder zelfs te reppen over de diepzee van de uitgestrekte eilandengroepen, en de turkoois blauwe zee.

Ongetwijfeld is het juweel te midden van Thailands sterke aantrekkingskracht en duizenden manieren om je te ontspannen het moment dat je de zwoele, sensuele, bedwelmende wereld boven water verlaat en herboren wordt in een intens bijzondere onderwaterwereld, het moment dat je één wordt met de schitterende onderzeese landschappen die zich voor je uitstrekken, en die een aantal van de topbestemmingen voor duiken te bieden hebben.

Thailand DivingThailand biedt het hele jaar door fantastische duikmogelijkheden. Elke regio heeft op verschillende momenten in het jaar zo zijn eigen mooie duikmogelijkheden te bieden.  

Ten eerste is er de Andaman Zee aan de westkust van Thailand, waar je uitstekend kunt duiken bij de tropische eilanden Phuket, Koh Lanta, Koh Lipe en de Phi Phi eilanden. Vanuit Khao Lak en Krabi op het vasteland kun je een aantal van die adembenemende duikstekken aandoen.

Van november tot en met mei kun je aan deze kant van Thailand genieten van het tropische klimaat en van fantastische duiken. De moessontijd duurt hier meestal van ongeveer juni t/m oktober waardoor sommige duikstekken onbereikbaar worden. Zolang het weer het toelaat varen de boten echter wel uit voor dagtrips, en dit kan een van de beste momenten zijn om een goede deal te maken bij een van de plaatselijke duikcentra.

In de Golf van Thailand, aan de langgerekte oostkust van het land, liggen bij de tropische eilanden Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan een aantal vermaarde duikstekken. Bij Pattaya en Koh Chang liggen een aantal fantastische wrakken en andere duikstekken die beslist ontdekt moeten worden.  

In de Golf van Thailand trekken veel duikers van mei tot oktober naar de vlakke zee en de paradijselijke weersomstandigheden, totdat de moessonwinden tegen eind september beginnen aan te trekken. Maar zelfs dan kun je op al die plaatsen goed duiken en kun je plezier maken. Daarvoor maakt het niet uit welk jaargetijde het is.   

Nadat je je vinnen hebt uitgedaan en je 3mm dunne duikpak te drogen hebt gehangen kun je op het strand uitrusten onder het genot van een massage die niet pijn doet in je portemonnee, fruitige cocktails drinken, van de zonsondergang genieten, en smullen van het Thaise eten, het relaxte nachtleven en wat souvenirs kopen op de lokale marktjes als herinnering aan de tijd die je in het paradijs hebt doorgebracht.

Een tocht maken op de rug van een olifant, onvergetelijke zonsondergangen en ongeëvenaard nachtleven in Bangkok zijn een paar niet-duikgerelateerde atrracties in Thailand die je niet mag missen.

Thailand Department of ToursimBEKENDE DUIKSTEKKEN:

Andaman Zee, noord:  

Dit is de plek om manta's, walvishaaien (van februari t/m mei), rifhaaien en een overweldigende diversiteit aan onderwaterleven te bekijken.  

De Andaman Zee zou bij iedereen in de top 5 van duikbestemmingen moeten staan. Je kunt hier het best met een liveaboard naartoe gaan, er zijn vele mogelijkheden.  

Richelieu Rock — Niet alleen een notoire duikstek in Thailand. Iedereen zou hier eens een duik moeten maken. Van februari tot in mei komen walvishaaien hier samen, en het is niet ongebruikelijk dat je er tijdens één duik manta's, witpuntrifhaaien en walvishaaien tegenkomt. Zorg dat je in dezelfde mate de levendigheid van het rif in je opneemt, en de diversiteit van het onderwaterlandschap en topografie, terwijl je ondertussen nog een steelse blik werpt op een voorbijzwemmende haai.
Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Koh Bon/Koh Bon Pinnacle — Als de elegante bewegingen van manta's je achtervolgen in je duikdromen, vraag dan om een (of meerdere) duiken bij Koh Bon. Hier heb je ook de kans om luipaardhaaien te zien en aardig wat verschillende soorten murenen. Andere bezoekers van het rif zijn onder meer adelaarsroggen, witpunt- en zwartpuntrifhaaien en scholen jacks; absoluut een duik die niet mag ontbreken.
Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

 Similan Eilanden: 

 •  De Similan Eilanden werden in 1982 een marien natuurreservaat en de wateren rond de negen eilanden zitten barstensvol leven. Je gaat hier verder met tonijn, trevalli's en jacks, en wordt omringd riffen waar het wemelt van het macroleven, en een zeegezicht dat een schilderij lijkt van zachte koralen en reusachtige gorgonen.  
 •  Bij de oostelijke Similans vind je rustige koraaltuinen terwijl de westkant uitdagende rotsformaties biedt.  
 • De Similan Eilanden kun je het best aandoen met een liveaboard. Vanaf Khao Lok, dat aan de westkant van Phang Nga Bay ligt, ongeveer 120 km ten noorden van Phuket, kun je het best de eilanden zelf bereiken. Vanuit Khao Lak kun je ook met een speedboot voor een dagtrip naar het mariene reservaat gaan.
  Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Elephant Head Rock — De wervelende stromingen doen hier hele wouden van zacht koraal ontstaan die een wild spoor van heldere kleuren vormen. Gorgonen groeien uit tot reusachtige proporties en er zijn veel rotsen waar je tussendoor kunt zwemmen. Luipaardhaaien, zeeschildpadden en grote scholen tropische vissen hebben hier hun habitat gevonden, tussen de spleten van deze imposante riffen.
Klik hier voor duikwinkels in deze regio  

Thailand Scuba Diver and Whale Shark 

Andaman Zee, zuid: 

Hin Daeng en Hin Muang — Hin Daeng kan zich beroemen op de meest onvatbare en onovertroffen rotsduiken en heeft ook prachtige zachte koraalformaties. Grijze rifhaaien hebben van beide locaties hun woonplaats gemaakt. In het juiste jaargetijde delen ze de plek met manta's en walvishaaien.  
Klik hier voor duikwinkels in deze regio  

 Phuket: 

Veel liveaboards beginnen hier aan hun avontuur. Alle topduikbestemmingen in de Andaman Zee zijn vanhieruit makkelijk toegankelijk.  

Phuket zelf kan bogen op duikstekken met een grote biodiversiteit en tropisch onderwaterleven.  

Koh Dok Mai – Een buitengewoon mooie driftduik langs een rifwand waar verborgen holen en spleten verscholen zitten in de rotsen. De schoonheid van deze duikstek wordt nog eens benadrukt door de zonnestralen die er door het water heen op schijnen. Het is het thuis van babyverpleegsterhaaien, en walvishaaien zwemmen voorbij in het diepe blauw (in het juiste jaargetijde).
Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Racha Noi and Racha Yai —Bij Racha Noi is veel te ontdekken en te beleven, waaronder - in het seizoen - manta's en walvishaaien, blauw gestipte roggen, chevron barracuda's en grote scholen tonijn en jacks.
Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Shark Point —Deze duikstek zit vol met schorpioenvissen, koraalduivels, kogelvissen, keizersvissen en een paar altijd aanwezige luipaardhaaien. Zij wervelen door elkaar heen tussen de helderroze en paarse zachte koralen. Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Phi Phi Eilanden: 

Verbluffend en betoverend. Deze eilanden zijn velen tot inspiratie geweest.

Bida Nai — Nadat je door de school glasvisjes heen bent gezwommen stuit je op een aantal onopvallende zeenaalden, hele hordes naaktslakken en zelfs zeepaardjes van verschillende kleuren. Vraatzuchtige koraalduivels patrouilleren tussen de gorgonen; zwermen jacks cirkelen er boven omheen. Neem een kijkje onder de takken van het hertshoornkoraal om te zien of er luipaardhaaien liggen te rusten. Op deze duikstek tref je ook vaak sepia's aan.

 Bida Nok — Zowel boven als onder water adembenemend. Op deze duikstek krioelt het van de zeeslangen en karetschildpadden. Murenen, heel, heel veel baarzen en meerdere luipaardhaaien zorgen voor actie rond de zachte koralen, de papegaaivissen en reuzenschelpen herinneren je eraan dat de creativiteit van moeder natuur onbegrensd is.

 Krabi, Koh Lanta Yai en Koh Lipe: 

De in het zuidwesten gelegen kustplaats Krabi geeft toegang tot de betoverende eilandengroep Koh Lanta en het fascinerende Koh Lipe, beide per veerboot bereikbaar. Aan de oostkant van de baai van Phan Nga is het plaatselijke onderwaterleven overvloedig en gevarieerd, en je kunt daarvandaan makkelijk naar de Phi Phi eilanden, Hin Daeng, Hin Muang en Shark Point, (voor het geval je die gemist hebt). 

 Koh Haa – Vertaald uit het Thai betekent dit '5 eilanden', die iedere duiker zou moeten ontdekken - tussen de rotsen door zwemmen, dropoffs, grotjes en holen.. Het onderwaterleven varieert van onvatbare zeenaalden tot ruimschoots voldoende aanwezige octupussen, en zo af en toe een karetschildpad of een gemarmerde rog.

Koh Lipe – Op de grens van het Tarutao National Marine Park dat uit ruim 30 eilanden bestaat vind je eindeloze riffen, en een zee boordevol met onderwaterleven. Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

 De Golf van Thailand: 

Als je ooit eens met een rugzak door Azië hebt getrokken dan is de kans groot dat je in Koh Tao of in Koh Samui bent geweest (en misschien daar je duikbrevet hebt behaald). De kans is ook groot dat je een paar dampige nachten op Koh Phangan hebt doorgebracht voor het vollemaansfeest. Koh Phangan wordt steeds groter. Als populaire bestemming om te leren duiken en omdat het dichtbij enkele van de mooiste duikstekken in de Golf van Thailand ligt.

Chumphon Pinnacle, Koh Tao —Het is altijd een goed teken als er scholen jacks rondzwemmen die dicht genoeg zijn om een hele rots onzichtbaar te maken. Dat is vaak het geval bij CP. Als je op zoek bent naar 'Nemo', dan zul je hem en zijn hele familie hier zeker aantreffen in de anemonen. Van februari t/m april zwemmen er regelmatig walvishaaien langs en de tandbaarzen zijn hier bijna net zo groot. Zoals op veel andere duikstekken in Thailand is de luipaardhaai hier ook te vinden.
Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Sail Rock, Koh Samui — Wat deze stek zo bijzonder maakt is dat dit de enige rotsformatie is op de zeebodem, dus elk dier dat een schuilplaats zoekt komt naar Sail Rock. Je hebt er de bekende schoorsteen waar je doorheen kunt zwemmen en die meestal vol zit met glasvisjes. Hongerige samengeschoolde trevalli's jagen in de wolken kleinere tropische vissen.
Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Pattaya:  

Pattaya beroept zich op een voordeel ten opzichte van de andere delen van Thailand, aangezien je hier meestal geen last hebt van de moessonwinden die langs de Golf van Thailand en de Andaman Zee gaan. Je kunt hier daardoor het hele jaar door duiken.

Hier is wrakduiken beslist een topper, vooral op de HTMS Khram en de Petchaburi Bremen. Pattaya heeft ook voor makkelijke toegang tot duikstekken bij andere eilanden.

Koh Chang - Dichtbij de Cambodjaanse grens, gelegen in het Koh Chang Marine National Park, en deel uitmakend van een andere prachtige archipel in de Golf van Thailand biedt Koh Chang enige van de mooiste onbedorven duiklocaties in de Golf. De plek pronkt met de harde en zachte koraaltuinen, een overvloed aan papegaaivissen, wimpelvissen, barracuda's en schildpadden.
Klik hier voor duikwinkels in deze regio 

Diving ThailandWetenswaardigheden duiken: 

     Diepte: Kan variëren van ondiep tot dieper dan 40 meter/140 voet.

 Zicht:  

 •  Golf van Thailand: 10 meter/33 voet tot 30 meter/99 voet, afhankelijk van stroming en wind.
 •  Andaman Zee: 5 meter/16 voet tot meer dan 50 meter/160 voet, afhankelijk van het gebied en de stromingen in dat jaargetijde. Let op dat walvishaaien en manta's het meest voorkomen in gebieden waar veel plankton in het water zit omdat ze daarvan leven, dus verwacht geen geweldig zicht tijdens deze duiken.

Stroming:: Van geen tot sterk, afhankelijk van de locatie. Op de meeste open plekken staat veel stroming, maar daardoor komen er grote dieren. Dus ontspan, geniet, laat je meedrijven, en je hebt thuis wat om over op te scheppen! Neem een duikersboei mee voor de veiligheid.

Watertemperatuur: 31°C/87°F in de zomer en 26°C/78°F in de winter.

Duikseizoen: 

 •  Golf van Thailand: mei t/m oktober
 •  Andaman Zee: november t/m mei
 •  Seizoen voor walvishaaien: februari t/m mei.  

Weer: Er zijn twee soorten hitte in Thailand: heet en droog, of heet en vochtig. Maar de seizoenen zijn in het noorden en in het zuiden behoorlijk verschillend. In het algemeen is de beste tijd om boven water de bezienswaardigheden te bezoeken het koelere seizoen van november t/m februari, als de temperaturen tussen de 18° C/64° F en 32° C/89° F liggen. Dit geldt voor Bangkok naar het zuiden toe. In het noorden en in de hoger gelegen gebieden kan de temperatuur 's nachts dalen tot 8°C/46°F. In de Thaise zomer van maart t/m juni varieert de gemiddelde temperatuur van 34°C/93°F tot 40°C/103°F, met een vochtigheid van meer dan 70 procent. April is de heetste maand en van juli t/m oktober heb je de meeste kans op regen en 90 procent luchtvochtigheid.  

Toegang:: Het land is goed te bereiken via de internationale luchthavens. De meeste vluchten komen aan in Bangkok. Vanuit Bangkok kun je met een kleiner vliegtuig, per bus of boot naar je resort of je liveaboard.

Ervaringsniveau: Van beginner tot gevorderd. Er zijn voor gevorderde duikers vele mogelijkheden om diepe duiken langs een rifwand, stroomduiken of grotduiken te maken.  

Duikuitrusting: Bij de meeste duikcentra en resorts kun je een duikuitrusting huren.  

Verblijfsduur:  Plan ten minste een week als je met een liveaboard gaat en een week aan land. Als je nog een derde week hebt, zul je je echt niet vervelen.   

Onderwaterleven: 

 In het juiste seizoen heb je walvishaaien, het hele jaar door zijn er manta's, luipaardhaaien, zeeschildpadden, wit- en zwartpuntrifhaaien, murenen, lipvissen, koraalduivels, adelaarsroggen, gigantisch grote scholen snappers, barracuda's, wolken met tropische vissen, en een overvloed aan anemoonvisjes en zacht koraal.

 Taal: Thai, en bijna overal wordt Engels gesproken.

Valuta: Baht (THB). 

Fooien: Geef je divemasters en de bemanning van de liveaboard boot zeker een fooi. Een fooi geven is in de meeste hotel-restaurants of luxere eetgelegenheden niet verplicht want daar wordt vaak 10 procent aan de rekening toegevoegd voor servicekosten.  

Vervoer: Binnenlandse vluchten zijn makkelijk en frequent. Bijna overal kun je per trein, boot of bus reizen.

Belangrijke vliegvelden:  

 • Suvarnabhumi Airport - Bangkok (BKK),  
 • Chiang Mai International Airport (CNX) 
 • Phuket International Airport (HKT) 
 • Pattaya (PYX) 
 • Udon Thani International Airport (UTH) 
 • Krabi 

 Religie: Voornamelijk boeddhistisch.

 Elektriciteit: 220v/50Hz.  

 Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting: A Voor de meeste nationaliteiten is een toeristenvisum verplicht. Deze wordt gratis afgegeven bij aankomst. Kijk op de website van Buitenlandse Zaken van het land waar je woont of op de website van de Thaise ambassade voor meer informatie. Controleer aan welke vereisten je moet voldoen. De vertrekbelasting bedraagt ongeveer 700 Baht en zit meestal bij de prijs van het vliegticket inbegrepen.

 

 

bannereLearning.jpg