Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Tanzania

door Nick Lucey

 OVERZICHT BESTEMMINGEN


Courtesy Rising Sun Dive CentreEchte duikenthousiastelingen zijn ware geografisch deskundigen. Dat komt omdat ze vaak zo een hele lijst exotische namen kunnen opnoemen van de beste duiklocaties van de wereld en die ook weten te plaatsen: Palau, Roatan, Cocos. De meeste niet-duikers hebben nog nooit van die plaatsen gehoord en kunnen ze al helemaal niet op de wereldbol aanwijzen. De meeste hardcore duikers kunnen dat wel. Tanzania is één van die plekken op aarde. De meeste mensen weten nog wel dat Tanzania in Oost-Afrika ligt, maar wanneer bestemmingen zoals Zanzibar en Dar es Salaam worden genoemd moeten ze afhaken. Als misschien wel een van de langst door mensen bewoonde plekken op aarde is Tanzania een land van extremen: van de Serengeti tot de oceaan. Het land kent de hoogste (de berg Kilimanjaro) en de laagste (het Tanganyikameer) plekken van het continent. Maar wat duikers meer zal aanspreken is dat het land aan alle kanten begrensd wordt door water - in het oosten door de Indische Oceaan, in het noordwesten, westen en zuidwesten door de grote meren van Afrika (het Victoriameer, het Tanganyikameer en het Malawimeer). Maar genoeg wat betreft al die verbeelding.

Het is tijd om zelf de

BESTE DUIKSTEKKEN

 
te gaan verkennen.


Pemba 
Pemba is het noordelijkste eiland van Tanzania in de Indische Oceaan. Het ligt het dichtst bij de evenaar. Het eiland heeft het allerbeste te bieden wat betreft duiken in de Indische Oceaan: met koraal begroeide rifwanden, kleurrijke riffen, grote koraalpilaren en enorme gorgonen waar een verbazingwekkende hoeveelheid rifvissen door elkaar heen zwemt. Het duiken hier is meer voor gevorderde duikers, met diepten van 30-40 meter/100 - 130 voet.

Dit afgelegen koraalatol bestaat uit verschillende afzonderlijke stekken. Maar North Horn is misschien wel het bekendst door de haaien die daar voorkomen. De meeste haaien zijn witpuntrifhaaien, grijze rifhaaien, zilverpuntrifhaaien en zo nu en dan een hamerhaai. Je kunt er echter ook gevlekte reuzentandbaarzen, grootoog-horsmakrelen en bultkoppapegaaivissen zien.

  Zoek een PADI Dive Center op het eiland Pemba


Courtesy Rising Sun Dive CentreMnemba Atoll, Zanzibar 
Naar eigen zeggen hoofdstad van de tropische vis in Oost-Afrika; bij dit kenmerkende atol in de Indische Oceaan wemelt het van de vis. Je kunt hier driftduiken en duiken langs diepe rifwanden. Bijna altijd heb je zo'n 30 meter/100 voet zicht.

Zoek een PADI Dive Center of Resort in Mnemba Atol

 
Leven Bank 
Deze duikstek ligt ver van het uiterste noorden van Zanzibar en is het domein van ervaren duikers die op zoek zijn naar ongeëvenaarde sensatie in de open oceaan. De sterke stroming wordt gebroken door deze bank, waar veel grote zeevissen leven: tonijn, barracuda, makreel, trevally, meerdere soorten zeebaarzen en enorm grote murenes.

Zoek een PADI Dive Center of Resort in Leven Bank

 
Mafia 
Duikers die nadat ze in het binnenland van Tanzania op safari zijn geweest en die staan te popelen om nog meer dieren in actie te zien, moeten zeker naar het eiland Mafia gaan. Als je hier tussen oktober en maart naartoe gaat, is de kans groot dat je aan boord van een dhow kunt stappen om met walvishaaien te gaan snorkelen.

Zoek een PADI Dive Center of Resort op Mafia

 

DUIKWETENSWAARDIGHEDEN 


 Diepte: Zoals altijd varieert de diepte per duikstek. Op de meeste duikstekken kun je binnen de limieten van recreatieve duiken terecht.

Zicht: Van goed tot uitstekend. Dit geldt voor alle duikstekken in Tanzania aan de Indische Oceaan. Het zicht kan ruim 30 meter/100 voet bedragen.

Stroming Ook de stroming verschilt per locatie. Het varieert van bijna helemaal geen stroming tot aan sterke stroming bij de duikstekken die iets verder in zee liggen bij Zanzibar en Pemba.

Watertemperatuur: Je bent hier vlak bij de evenaar en dat betekent dat de watertemperatuur vrij constant is, ongeveer 27º C/80º F.  

Courtesy Unguja DiversDuikseizoen: In het algemeen is het van september t/m maart de beste periode om in Oost-Afrika te gaan duiken omdat de wind en de duikomstandigheden dan het gunstigst zijn. Ook in de maanden april en mei kun je bijna altijd goed duiken bij de beschutte duikstekken bij Zanzibar en Pemba, terwijl er dan in Tanzania hevige regen valt.

Weer: Aangezien het land net onder de evenaar ligt, zijn er alleen droge en natte seizoenen te onderscheiden. Door het tropische klimaat dat je bij de grootste duikgebieden aantreft, zal de watertemperatuur zelden onder de 20º C/68º F komen. Bij Dar es Salaam bereikt de temperatuur gemakkelijk 35-38º C/95-100ºF.

Toegang: De meeste bezoekers komen aan in Dar es Salaam - de grootste stad in Tanzania - en reizen van daaruit naar hun bestemming.

Ervaringsniveau: Zowel beginnende als ervaren duikers zullen in Tanzania iets van hun gading kunnen vinden.

Duikuitrusting: Het is altijd goed om zoveel mogelijk je eigen duikuitrusting mee te nemen, hoewel je hier ook uitrustingen kunt huren.

Verblijfsduur: Het hangt uiteraard af van de tijd en het budget dat je beschikbaar hebt, maar je zal hier voldoende tijd willen doorbrengen om zowel op het land als onder water te kunnen genieten van je vakantie.

Onderwaterleven: Ontelbaar veel rifvissen, spookmurenes, vuurpijlvissen, chevron barracuda's, geelvintonijnen en enorme zeebaarzen in Pemba.

Taal: De officiële talen zijn Engels en Swahili. Op Zanzibar wordt Arabisch gesproken.

Valuta: Tanzaniaanse shilling (TZS)

Vervoer: Binnenlandse vluchten, treinen en bussen zijn de beste vervoersmogelijkheden om je in Tanzania te verplaatsen. Zelf autorijden wordt afgeraden vanwege de slechte wegen en andere gevaren.

Belangrijke vliegvelden: Julius Nyerere International Airport (DAR) is in Dar-es-Salaam, de grootste stad en de vroegere hoofdstad van het land. Er zijn ook internationale luchthavens in Kilimanjaro - Kilimanjaro International Airport (JRO) en op Zanzibar - Zanzibar International Airport (ZNZ).

Courtesy Rising Sun Dive CentreReisdocumenten: De meeste bezoekers zullen om het land binnen te komen een paspoort nodig hebben, plus een visum en een retourticket of doorreisbewijs. Je vindt meer informatie over visa op de website United Republic of Tanzania Ministry of Home Affairs Visa Information.

Religie: Het land is bijna gelijk verdeeld wat betreft christendom, islam en inheemse religies. Op Zanzibar is men hoofdzakelijk moslim.

Elektriciteit: 230/240v en 50 Hz, met stopcontacten van het type G (Britse) en type D (Indische).

Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting: De uitreisbelasting zit meestal bij de prijs van het vliegticket inbegrepen. De verschillende luchthavens, zoals Zanzibar, kunnen ook zelf heffingen opleggen.

Ga voor meer informatie naar de Tanzania Tourist Board (toeristenkantoor).

Nick Lucey heeft 15 jaar lang als redacteur gewerkt bij Scuba Diving Magazine. Hij maakt nu tv-documentaires over duikreizen, genaamd  Into the Drink.

 

 

bannereLearning.jpg