Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Portugal

Duiken in Portugal


door Nick Lucey  

Portugal Photo courtesy of Easy DiversOVERZICHT DUIKBESTEMMING
De cultuur van Portugal is onlosmakelijk verbonden met de zee. Het land kent een lange, zeevarende traditie die onder meer de legendarische ontdekkingsreiziger Magellan voortbracht, en die de nationale vlag over  de hele wereld liet wapperen. Het Europese land aan de Atlantische oceaan was altijd zowel letterlijk als figuurlijk op het Westen gericht. Ondanks het feit dat het meest westelijk gelegen land van Europa geografisch gezien compact genoemd mag worden, heeft het een meer dan 2000 kilometer lange kustlijn. Het land heeft dan ook een grote verscheidenheid aan duikmogelijkheden te bieden, variërend van riffen en wrakken bij het vaste land tot duikstekken bij de afgelegen Azoren en Madeira. 

POPULAIRE DUIKSTEKKEN


Portugal Photo courtesy of Algarve Scuba DivingPeniche en de Berlenga-eilanden
Het pittoreske vissersdorp Peniche (op circa 100 kilometer afstand van Lissabon) vormt het startpunt voor de Berlenga-eilanden die zich op 16 kilometer uit de kust bevinden. Dit tecduiknirwana biedt vele interessante duikstekken, waaronder diep gelegen wrakken en ondiepe riffen. Het is een van de gebieden met het beste zicht van alle duikstekken die van het vasteland af gelegen zijn. Het zicht kan oplopen tot 30 meter . 

 

 Zoek een Dive Center of Resort in Peniche of op de Berlenga-eilanden 

Portugal Photo courtesy of Algarve Scuba DivingAlgarve 
Het is niet vreemd dat het meest populaire toeristengebied in het zuiden van het land ook de meeste duikers aantrekt. De duiken voeren je onder meer naar verspreid liggende zwerfkeien bij Albufeira die bezaaid zijn met anemonen, zeesterren en naaktslakken, naar de grotten en wanden  van Sagres, of naar de kunstmatige riffen rond Portimao.

Zoek een Dive Center of Resort in de Algarve

Madeira 
De afgelegen eilanden van Madeira liggen feitelijk nog dichter bij Marokko dan bij Portugal, vandaar ook het subtropische klimaat. De diepblauwe wateren rond de eilanden vormen de habitat van manta’s, dolfijnen, pijlstaartroggen en grote, brutale tandbaarzen.

Zoek een Dive Center of Resort op Madeira

Portugal Photo courtesy of Rui GuerraDe Azoren
Sommige mensen menen dat bij deze 644 kilometer lange eilandengroep, gelegen midden in de Atlantische oceaan tussen Afrika en Canada in, ook ergens de verloren beschaving van Atlantis moet liggen. Een van de hoogtepunten zijn de Formiga-eilanden. Deze eilanden kunnen bogen op rijke fauna, waaronder exotisch zwart koraal, manta’s, haaien en zeeschildpadden.

 Zoek een Dive Center of Resort op de Azoren 

SAMENVATTING DUIKEN 


Diepte: Dieptes variëren enorm. Over het algemeen zijn de duikstekken in de Algarve relatief ondiep. Bij de Azoren en Madeira kunnen grote dieptes voorkomen. 

Portugal Photo courtesy of Rui GuerraZicht: Het zicht bij de duikstekken van het vasteland ligt ergens tussen de 3 en 15 meter. Op je duiken bij de eilanden van Madeira en de Azoren kan het zicht aanzienlijk beter zijn.  

Stroming: Variabel, maar doorgaans zwak bij de duikstekken van het vasteland. Bij de Azoren en Madeira kan flinke stroming staan.  

Watertemperatuur: De watertemperatuur schommelt tussen de 13° en 24° C.  

Duikseizoen: In de winter heb je het beste zicht, vooral als je bij het vasteland duikt, maar in principe kun je in Portugal het hele jaar door goed duiken.  

Portugal Photo courtesy of Frederico Pereira ParaizoWeer: Deze populaire, Europese vakantiebestemming kent een Mediterraan klimaat. De lente en de zomer zijn doorgaans zonnig en droog met luchttemperaturen tot 35° C in het binnenland. Over het algemeen zijn de herfst en de winter regenachtig en staat er aardig wat wind, maar zonnige dagen komen ook voldoende voor.  

Hoe te bereiken: De meeste, grote internationale luchtvaartmaatschappijen en binnenlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen op Lissabon.  

Ervaringsniveau: Portugal heeft elke duiker, van beginner tot tecgeoriënteerde veteranen, wel wat te bieden.  

Duituitrusting: Bij de meeste duikcentra in Portugal kun je duikuitrusting huren, maar het is natuurlijk altijd prettiger om je eigen uitrusting mee te nemen. Bij de eilanden heb je minimaal een 3mm-natpak nodig, bij het vasteland een 7mm-natpak of -droogpak. 

Portugal Photo courtesy of Frederico Pereira ParaizoVerblijfsduur: Een week is prima, beter is echter langer te gaan omdat je dan ook de karakteristieke sfeer van de kustdorpjes en het idyllische binnenland kunt proeven.  

Onderwaterleven: Grote scholen diepzeedieren, af en toe manta’s, dolfijnen en haaien. Je komt er ook veel soorten kleine dieren tegen zoals naaktslakken en anemonen.  

Taal: Portugees.  

Valuta: Euro. 

Fooien: Geef je divemasters en de bemanning van de boot zeker een fooi. Voor de rest geldt dat het geven van een fooi in een restaurant kan en mag, maar dat het aan taxichauffeurs en hotelpersoneel niet gebruikelijk is.  

Vervoer: TAP Portugal is de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal. Er zijn verder meerdere internationale luchtvaartmaatschappijen die op Lissabon vliegen.  

Portugal Photo courtesy of Easy DiversBelangrijkste vliegvelden: De grotere vliegvelden zijn Lisbon Portela Airport (LIS) in Lissabon, Francisco de Sá Carneiro Airport (OPO) in Porto in het Noorden, en Aeroporto Internacional de Faro (FAO) in Faro in de Algarve.  

Religie: Rooms-katholicisme.  

Elektriciteit: 230V/50Hz en stekkertype C (Europees). 

Uitreisbelasting: Er is geen uitreisbelasting. 

Nick Lucey was 15 jaar lang redacteur bij Scuba Diving Magazine en presenteert tegenwoordig een duikreisprogramma op televisie, genaamd Into the Drink. 

 

bannereLearning.jpg