Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Mozambique

Bestemming Mozambique
door John Kinsella  

OVERZICHT BESTEMMINGEN 

Mozambique Shore Courtesy of Libélula Dive CentreAls je over Mozambique begint, denken de meeste duikers meteen aan grote vis. In het planktonrijke water zwemmen het hele jaar door walvishaaien en manta's rond. In het juiste seizoen trekken bultrugwalvissen voorbij die het Kanaal van Mozambique passeren op hun route vanaf de Zuidpool. Maar er is nog veel meer.

Mozambique, gelegen aan de zuidwestkust van Afrika, heeft een kustlijn van maar liefst 2.000 kilometer/1,250 mijl lang, waarlangs de Aghullasstroom in zuidelijke riching stroomt. Een aantal mooie plekken, vanuit het oogpunt van een duiker, kun je in samenwerking met de actieve recreatieve duikgemeenschap bezoeken. Er is voor elk wat wils, of je nu op zoek bent naar een tentenkamp aan het strand of naar een luxueus resort met spa.

Flamingos Courtesy of Libélula Dive CentreDe zee rond de noordelijker gelegen eilandengroep Quirimbas, die zich uitstrekt tussen Pemba en de grens van Tanzania, is onlangs uitgeroepen tot zeereservaat.. Het grootste zeereservaat van het Afrikaanse continent biedt bescherming aan rijkelijk begroeide koraalriffen en mangrovebossen. Het is tevens een belangrijke kraamkamer voor duizenden rifvissen en voor vijf van de zeven soorten zeeschildpadden.

Zuidelijker ligt het zeereservaat van Maputo, vanaf de kust van Ponta de Ouro tot aan de Maputo-rivier. Hier leggen zeeschildpadden hun eieren. Het gebied biedt bescherming aan de verder uit de kust gelegen riffen en ecosystemen.

Voor de kust van Praia do Tofo, bij Inhambane, komen het hele jaar door walvishaaien voor vanwege het planktonrijke water. Je hebt bijna 100% garantie. Er zijn speciale gidsen die op de uitkijk staan en die je naar de plekken brengen waar je deze reuzen van de zee kunt zien. Alleen hierdoor al staat Mozambique op het verlanglijstje van veel duikers.

BEKENDE DUIKSTEKKEN 

PONTA DO OURO

Many schools of fish call the colorful hard and soft corals of Mozambique homeDoodles (16 meter/50 voet)
Deze duik voert je langs een lang, boeiend rif met aaneengesloten kleine drop-offs , af en toe onderbroken door de zandbodem. Het is een populaire plaats voor oefenduiken. Scholen met rifvissen, snappers, en ook garnalen, koffervissen en zeeschildpadden hebben hun plek rond de harde en zachte koralen. Vaak worden hier tandbaarzen gezien. Deze kunnen een lengte tot wel 2 meter/6,5 voet bereiken en zo'n 110 kilo/240 pond wegen. Je vindt hier ook andere grote vissoorten en dolfijnen.

Pinnacles (29-43 meter/95-140 voet)
De duikstek Pinnacles is een dieper gelegen rif. Hier worden af en toe hamerhaaien en Zambezi-haaien gezien. Het is niet onwaarschijnlijk dat je hier grote tandbaarzen door de wateren ziet patrouilleren, of dat een school roggen in formatie aan je voorbij trekt. Dichtbegroeide koraalformaties bieden een schuilplek aan alen en rifvissen. Verschillende soorten grote vissen liggen bijna altijd op wacht, op zoek naar een volgend maaltje dat in de vaak sterke stroming te vinden is. Deze plek is overduidelijk een duikstek voor goed opgeleide en ervaren duikers.

Zoek een PADI Dive Center of Resort in Ponta Do Ouro 

PEMBA

Various types of shark species call Mozambique homeThe Gap (to 40 metres/120 voet)
Dit is een spectaculaire wandduik. De duikstek ligt op de rand van het continentale plat, zo'n 600 meter/2.000 voet uit de kust, bij een drop-off van 80-120 meter/260-390 voet. Het is een plek waar veel grote vissen aan hun voedsel komen. De duik begint op ongeveer 10 meter/33 voet diepte (afhankelijk van het getij) en heeft - voor de ervaren duiker die hiervoor is opgeleid - op zo'n 37 meter/120 voet diepte dramatisch vormgegeven rifformaties in petto, waar grote gorgonen uitsteken. Het is heel goed mogelijk dat je hier maanvissen en duivelsroggen ziet.

The Playground (12-15 metres/40-50 voet)
Dit is een ondiepe wandduik met overhangende riffen en spelonken die vol zitten met kreeften, koraalduivels, vuurpijlvissen en schorpioenvissen. De plek is gelegen aan de noordkant van Pemba Bay, de op twee na grootste natuurlijke baai ter wereld. Het is een fantastische plek voor macrofotografie, populair bij duikers die op zoek zijn naar de Mauritiaanse schorpioenvis en bladvis. Je vindt hier ook blauwgestipte roggen. De plek dankt zijn naam aan de tuimelaar, een dolfijnensoort, die de baai regelmatig een bezoek brengen en zich daar uitstekend lijken te vermaken.

Edge of Reason (to 850 metres/2750 voet)
Vlak voor het eiland Medjumbe ligt een dropoff die - althans volgens de documentatie - recht naar beneden gaat tot meer dan 850 meter/2.750 voet diepte - overduidelijk te diep voor een recreatieve duik. Overhangende rifformaties en spelonken op ongeveer 20-30 meter/70-100 voet bieden plaats aan onder andere napoleonvissen, baarzen, rifhaaien, tonijnachtigen en eenhoornvissen. De duikstek dankt zijn naam aan de sensatie, het gevoel dat je overvalt als je de loodrechte rifwand in het diepblauwe water onder je ziet verdwijnen.

Zoek een PADI Dive Center of Resort in Pemba

INHAMBANE

Praia de Jangamo 

Mozambique GobyKingfisher Reef (25-40 meter/80-130 voet)
Hier vind je de bekendste duikstekken in dit gebied. Ze behoren tot de beste duikstekken in de wereld. De riffen bieden hier een enorm grote diversiteit aan onderwaterleven, waaronder talrijke reuzenmanta's die je bij de poetsstations kunt zien. De stekken heten: Manta Canyons, Greentree, Manta Pinnacles, XTC en Hogwarts. Als je hier wilt duiken, dan is het aanbevolen dat je een gevorderde duiker bent en opgeleid bent als Deep Diver.

Batfish Pinnacle (10 meter/33 voet), Devils Peak (16 meter/50 voet), Disney Land (32 meter/100 voet)
Deze rifduiken, van minder dan 10 meter/33 voet tot meer dan 30 meter/100 voet diepte, bieden je een brede keuze aan verschillende koralen, rifwanden en doorgangetjes. Grote scholen rifvissen, rifhaaien, dolfijnen, zeeschildpadden, inktvissen, en kleinere dieren zoals hengelaarsvissen, bladvissen, porceleinkrabbetjes en garnalen zijn de bewoners van het rif. Voor elk ervaringsniveau geschikt.

Zoek een PADI Dive Center of Resort in Inhambane

TOFO

Check out Tofo's showcase dive -- Manta Reef in MozambiqueManta Reef (21-26 meter/70-85 voet)
Tofo’s populairste plek, bekend om de twee poetsstations voor manta's. Het is een rustige driftduik die begint met een vrije afdaling in 26 meter/85 voet diep water in het midden van een klein amfitheater waar het krioelt van het leven. Het eerste poetsstation is te bereiken in een ondieper gelegen deel op de zandbodem op 21 meter/70 voet. Hier cirkelen de manta's over je heen om gepoetst te worden door de poetsvisjes en wimpelvissen. Als je geluk hebt zie je als je omhoog kijkt wel tien manta's boven je cirkelen. Deze duik is alleen geschikt voor gevorderde duikers met de juiste ervaring.

Zoek een PADI Dive Center of Resort in Tofo

 DUIKWETENSWAARDIGHEDEN
 
Diepte: De diepte varieert van ondiepe huisriffen waar je in 10 meter/30 voet of zelfs minder diep water kunt duiken, tot aan diepe steile rifwanden die zeker tot 40 meter/150 voet diepte gaan.

Zicht: Van 10 meter/33 voet tot meer; afhankelijk van het getijde en de stroming. De planktonrijke stromingen, die zorgen voor een overvloed aan onderwaterleven, gaan soms ten koste van het zicht.

Stroming: Op sommige plekken kunnen stroming en getijde zeer bepalend zijn. Meestal maak je een drftduik. Bij de duikcentra of resorts kun je hier meer informatie over krijgen.

Watertemperatuur: 22-28° C/72-82° F

Duikseizoen: Het hele jaar door.

Mozambique Night Dive Courtesy of Libélula Dive CentreWeer:Het tropische klimaat zorgt het hele jaar door voor zon overdag en wat frissere avonden. Het droge seizoen is van april tot eind december. Het zomerseizoen is van eind december t/m maart. Het droge seizoen is aangenaam: overdag heet met warme en soms een beetje frisse nachten. In juli en augustus heb je 's avonds zelfs een truitje nodig. De temperatuur overdag varieert van 22-32° C/72-90° F . De temperatuur van het zeewater varieert van 22-28° C/72-82° F. In het zomerseizoen is het heter en is de luchtvochtigheid hoger. Af en toe kunnen er korte hevige regen vallen, meestal 's nachts. In die periode kun je er fantastisch duiken: warm water, een rustige zee en uitstekend zicht.

Toegang: Toeristen die per auto vanuit Zuid-Afrika reizen, kunnen doorrijden naar het zuiden van Mozambique (check van te voren wat de vereisten aan de grens zijn). Anderen komen per vliegtuig en maken gebruik van al geboekt vervoer van en naar de duikcentra.

Ervaringsniveau: Van beginner tot gevorderd.

Duikuitrusting: Het beste kun je zoveel mogelijk persoonlijke duikuitrustingspullen meenemen. Controleer van tevoren wat de bagagelimieten van de vliegmaatschappij zijn. Het is voldoende om in een 3mm shorty of long-john te duiken.

Verblijfsduur: Er zijn mogelijkheden voor zowel lang als kort verblijf. Voor de minder bereisde gebieden (in het noorden) zul je meer moeite moeten doen om er te komen, waardoor je waarschijnlijk ook langer wilt blijven.

Onderwaterleven:
• Walvishaaien
• Manta's
• Dugongs - hoewel de kans dat je deze dieren tijdens je duik zult tegenkomen erg klein is, is Mozambique wel een plek waar deze zeldzame familieleden van de manatee voorkomen.
• Macroleven

Divers getting ready courtesy of Libélula Dive CentreTaal: De officiële taal is Portugees. Het wordt door bijna 40% van de bevolking gesproken. In de stedelijke gebieden spreekt ruim 70% van de mensen Portugees. Andere talen die er gesproken worden zijn Makhuwa, Sena, Ndau en Lomwe. In de toeristische gebieden wordt ook Engels gesproken.

Valuta:
Mozambicaanse Metical (MZN)
1 MZN = .033 USD = .024 EUR (24 januari 2013)
US Dollars en Zuid-Afrikaanse Randen worden ook vaak geaccepteerd.

Fooien: Het is gebruikelijk om een fooi te geven. Houd als richtlijn aan om 10% fooi te geven in restaurants, 30 MZN per tas voor kruiers, 30-60 MZN per dag voor schoonmakers en 120-150 MZN per persoon per dag voor toeristische gidsen.

Belangrijke vliegvelden:
Beira (BEW)
Maputo International (MPM)
Nampula (APL)
Pemba (POL)
Vilankulu (VNX)
Inhambane Airport is een vliegveld dat gelegen is in het district Jangamo, Inhambane Province, Mozambique (IATA: INHICAO: FQIN

Religie: Christelijk (ruim 50 procent) en Moslim (ongeveer 18 procent)

Elektriciteit:
220-240 V AC 50 Hz
Europese stekkers met twee ronde metalen pennen of Zuid-Afrikaanse/Indiase stekkers met twee ronde metalen pennen boven en een grote ronde grondpen.

Inreis/Uitreis-visa en kosten:
Iedereen die het land binnenkomt moet beschikken over een paspoort (dat nog minimaal zes maanden geldig is) en een visum, te verkrijgen bij ambassades en consulaten.

---


Veel dank aan:
Pemba Beach Hotel and Spa
Simply Scuba Dive Charters
Jeff’s Palm Resort & Pro Dive Centre
Tofo Scuba
Libélula Dive Centre

 

Topside images courtesy of Libélula Dive Centre

 

 

 

 

bannereLearning.jpg