Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Micronesië

Omdat er zoveel kleine eilandjes zijn is Micronesië een uitblinker als duikbestemming. Micronesië is onderdeel van Oceanië, en ligt ten noorden van Melanesië en ten noordwesten van Polynesië. Hoewel er in die regio vele eilanden en eilandstaten te vinden zijn roepen Palau, Yap, Guam en Chuuk beelden op van onderzeese avonturen van wereldklasse. Het gebied kent zoveel droomduikbestemmingen dat je een levenlang kunt bijven eilandhoppen en jarenlang onderwater kunt blijven.

PerryGuoDe republiek Palau, die door CEDAM International tot een van de zeven onderwaterwonderen van de wereld werd uitgeroepen, biedt zoveel legendarische duikstekken - Blue Corner, Jellyfish Lake, Chandelier Cave, Peleliu Express - dat Palau bij vele duikers bovenaan het verlanglijstje staat. Tel bij deze duikstekken nog legio wrakken uit de Tweede Wereldoorlog op en het wordt moeilijk om een nog betere duikbestemming te vinden.  

Als je gaat voor de wrakken uit de Tweede Wereldoorlog, ga dan naar het eiland Chuuk, onderdeel van de federale staten van Micronesië, waar je bij Truk Lagoon een volledig afgezonken vloot vindt van Operatie Hailstone. Voor wrakduikers is Truk Lagoon hemels. Je krijgt er een overzicht van de gevechtsmachines uit de Tweede Wereldoorlog die nu verworden zijn tot ecosystemen onderwater, vol kleur en drama.

Het eiland Yap, ook onderdeel van de federale staten van Micronesië, geeft bijna 100% garantie op manta's. Bovendien heeft deze plaats een intacte originele cultuur waar nog steeds stenen als geld gebruikt woden. Maar er is meer dan alleen manta's - veel meer - waaronder haaien, mandarijnvissen en ongerepte koraaltuinen.  

Vanaf dit eiland is het een sprongetje naar Guam, een niet ingelijfd grondgebied van de Verenigde Staten, een plek waar je op één duik zowel een wrak uit de Eerste als uit de Tweede Wereldoorlog kunt aandoen.  

BEKENDE DUIKSTEKKEN:  

Palau: 

 Je kunt onmogelijk alles zien wat Palau onderwater allemaal te bieden heeft. Van spelonken en grotten tot duiken langs steile wanden, van poetsstations voor manta's tot WWII-wrakken. Het is een compleet onderwateravontuur.

 • Blue Corner - vanaf het allereerste begin een topduikstek in Palau . Blue Corner is een koraaleiland onderwater dat uit een wand steekt. Als je hier gaat duiken laat je je langs een wand naar beneden drijven, rifhaak in je hand, en haak je je vast aan de bovenkant van Blue Corner. Daar word je, terwijl je als een vlieger in de wind hangt, omringd door haaien, scholen jackfish, eenhoornvissen en wat er allemaal nog meer voorbij komt zwemmen. Echt een spannend ritje.  
 • Chandelier Cave - Om deze met lucht gevulde grot te bereiken zwem je de wijde opening van een hol in naar de laatste van drie kamers. Hier kun je boven water komen en even in een enorme luchtbel met je buddy kletsen. Je kunt altijd het licht van de ingang zien, en ook de karakteristieke dramatisch vormgegeven stalagtieten.
 • Japanese Zero - Slechts in 3 meter/10 voet diep water, maar iedere duiker wil dit vliegtuig dat in WOII zoveel schade heeft aangericht van dichtbij bekijken.  Je kunt er ook prachtige foto's maken.  
 • Jake Float Plane Bomber - Deze Japanse Aichi E13A1 watervliegtuig-bommenwerper ligt bijna intact in de haven op maar 14 meter/45 voet diepte.
 • Peleliu Express - Ook wel bekend als Yellow Wall. Deze steile dropoff wordt een 'sneltrein' genoemd door de voorbijrazende stromingen die je langs scholen jacks, barracuda's, lipvissen en wimpelvissen voeren. Zorg dat je een oppervlakteboei meeneemt.
 • German Channel - In het midden van het German Channel ligt hier een poetsstation voor manta's en haaien. Tijdens sommige perioden in het jaar, laat in de middag, kun je hier gewoon gaan zitten en de parade aan opvallende verschijningen voorbij zien trekken die één voor één door de poetsvisjes en baarsjes een poetsbeurt krijgen.
 • Jellyfish Lake - Het Jellyfish Lake zit vol met niet-netelende kwallen die het zonlicht volgen. Het is alsof je snorkelt (niet duiken s.v.p.) in een meer vol kloppende harten. Onvergetelijk.

Zoek een Dive Center of Resort in Palau 

 

Chuuk/Truk Lagoon - Dit gebied ligt vol met ongelooflijke duikervaringen voor wrakduiken van wereldklasse, die je in eerbied en overpeinzing zullen achterlaten. Je vindt er ruim 30 scheepswrakken die je kunt onderzoeken, compleet met oorlogsmateriaal en menselijke resten; mensen die ooit aan dek van het schip hebben gestaan. Over de bodem van de lagune liggen ook meer dan 250 vliegtuigwrakken verspreid. Het is tegelijkertijd een sombere en een vrolijke duikstek.  

 • Shinkoku Maru - De zee is aardig geweest voor de Shinkoku Maru, door een tapijt van zacht koraal over het dekafweergeschut en het dek te maken is deze voormalige olietanker omgevormd tot een prachtig onderwaterparadijs.  
 • San Francisco Maru - Dit dieper gelegen wrak heeft vele relieken uit de oorlog, waaronder tanks, vrachtwagens en mijnen in het scheepsruim. 
 • Fujikawa Maru - Deze redelijk ondiepe duik wordt in bijna elk duikschema opgenomen omdat dit voormalige vrachtschip is overdekt met zacht koraal en vol staat met onderdelen, van vliegtuigrompen tot munitie. Bovendien zijn de binnenruimtes - zoals de stuurhut, de kombuis en de passagiershutten - makkelijk toegankelijk. 

Zoek een Dive Center of Resort in Truk/Chuuk 

 

Yap - De karakteristieke manta's van Mi'il Channel trekken alle aandacht, maar vergeet niet de rest van de levendige en rijke ondewaternatuur te bekijken.

 • Mi’il Channel - De manta's bij dit bekende poetsstation komen hier zo vaak dat ze namen hebben gekregen. Eén van de weinige levenservaringen ter wereld bij het duiken waar je het etiket "bijna 100% garantie" krijgt. 
 • Lionfish Wall - Hoewel je bij de naam van deze duikstek (koraalduivelwand) bijna direct denkt aan de indringer in het Caraïbisch gebied - nog steeds één van de mooiste en verfijnde vissen in de oceanen - , hoort de koraalduivel hier thuis en komt hij veelvuldig voor. Kijk naast koraalduivels ook uit naar haaien, grote baarzen en prachtige onaangetaste koralen. 
 • Yap Caverns - Deze duikstek betekent een rustplek voor witpuntrifhaaien. Je ziet ze hier op de zandbodem liggen. Grijze rifhaaien houden zich ook schuil bij de grotten, maar zij zijn veel actiever.  
 • Shark City - Duikers houden van haaien. Op deze duikstek vinden ze witpuntrifhaaien en grijze rifhaaien die houden van interactie. Je zult die grijze mannen zoveel in de gaten houden dat je de rest van het rif vergeet te bekijken. Geen goed idee - het rif zit vol leven. 

Zoek een Dive Center of Resort in Yap 

 

Guam - Duikers komen op Guam als ze op doorreis zijn naar een andere bestemming en daardoor wordt er over de wondermooie duikstekken hier minder geschreven en komen er minder duikers. Dat betekent dat je thuis kunt komen met een paar verrassende duikstekken in je logboek waar je 'snuggere' duikvriendjes jaloers op kunnen zijn.

 • SMS Cormoran/Tokai Maru — Deze wrakken liggen naast elkaar. De 88 meter/290 voet lange Cormoran heeft een nog intacte scheepsromp met veel constructies om te onderzoeken. De 134 meter/440 voet lange Tokai Maru, gezonken in WOII door een torpedo, heeft veel te ontdekken en heeft een scheepsruim gevuld met vrachtwagenonderdelen, bedden en andere spullen.  
 • Blue Hole - dit verticale gat zorgt voor mooie foto's als je vanaf 30 meter/100 voet diepte recht naar boven kijkt en afdalende duikers met de omringende wanden op de foto neemt.  
 • American Tanker - Oorspronkelijk een bevoorradingsschip. De American Tanker werd later afgezonken als golfbreker voor Apra Harbour. Op deze duikstek krioelt het van het onderwaterleven. 

Zoek een Dive Center of Resort in Guam 

 

Wetenswaardigheden duiken: 

 • Diepte: Kan variëren van ondiep (om te snorkelen) tot dieper dan 40 meter/140 voet. Je kunt er duiken langs wanden of diepe duiken maken, zoals op en in de wrakken, dus technische duikers zullen zich hier goed kunnen vermaken.
 • Zicht: Je hebt constant meer dan 30 meter/100 voet zicht, maar het kan ook variëren van 20 meter/65 voet tot meer dan 50 meter/160 voet.
 • Stroming: Van mild tot extreem. Op veel duikstekken in Palau staat aanzienlijke stroming, wat te merken is aan het vele onderwaterleven dat aan je voorbijtrekt. Maar op alle bestemmingen zijn ook stromingsvrije duikstekken.
 • Watertemperatuur: Het hele jaar door ongeveer 28° C/83°F.  
 • Duikseizoen:Duiken is het hele jaar door mogelijk.  
 • Weer: Temperaturen variëren van 24-29° C/75-90° F maar de zeebriesjes houden de ergste vochtigheid tegen.  
 • Toegang: Micronesië is goed te bereiken via internationale luchthavens. De vluchten gaan meestal via Azië of Hawaii, VS.
 • Ervaringsniveau:Van beginner tot gevorderd. Er zijn veel mogelijkheden voor technisch duiken, waaronder diepe wandduiken, rebreatherduiken en trimixduiken in Palau en Chuuk.  
 • Duikuitrusting:Bij de meeste duikcentra en resorts kun je een duikuitrusting huren.  
 • Verblijfsduur:  Als je een week blijft krijg je een goede indruk maar bij een langer bezoek - bijvoorbeeld 2 weken op elke bestemming - kun je een uitgebreidere duikervaring opdoen. Op plaatsen als Palau en Chuuk moet je beslist nog eens terugkomen om het aanbod echt te kunnen ervaren. In Palau en Chuuk kun je ook met een liveaboard meegaan, die op een zevendaagse reis de beste duikstekken aandoen.
 • Onderwaterleven: Manta's, haaien, trevalli's, napoleonvissen, mandarijnvissen, en nog veel meer.

Taal:  

 • Palau:  Engels en Palauaans. 
 • Federale staten van Micronesië: Engels en vele lokale talen.  
 • Guam: Engels en Chamorro. 

Valuta: US dollars.

Fooien: Geef je divemasters en de bemanning van de boot zeker een fooi. In het algemeen:

 • Palau - wordt niet verwacht maar wordt wel gewaardeerd 
 • Federale staten van Micronesië - fooien geven wordt niet verwacht en wordt niet gestimuleerd. 
 • Guam - fooien worden verwacht in restaurants en hotels.

Vervoer: Verschilt per eiland. Op Guam en Palau zijn de meeste mogelijkheden.

Belangrijke vliegvelden: Guam en Palau worden door meerdere vliegmaatschappijen aangedaan, Chuuk en Yap door United Airlines.

 • Guam - Antonio B. Won Pat International Airport (GUM) 
 • Chuuk - Chuuk International Airport (TKK) Cont 
 • Yap - Yap International Airport (YAP)  cont 
 • Palau - Roman Tmetuchl International Airport (ROR) 

Religie: Voornamelijk van Christelijke gezindte. 

Elektriciteit:  

 • Palau - 110V/50Hz,  stekkertype A en B 
 • Federale staten van Micronesië - 120V/60Hz, stekkertype A en B. 
 • Guam - 110V/60Hz,  stekkertype A en B 

Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting:  

 •  Palau - alle bezoekers moeten beschikken over een geldig paspoort dat nog ten minste zes maanden geldig is, en over een bewijs van een retourreis. Een visum is niet verplicht; bij aankomst wordt een toeristenvisum verstrekt dat 30 dagen geldig is. Er geldt een belasting van US$15 voor Protected Area Network "Green Fee" en een uitreisbelasting.van US$ 20. Ga voor meer informatie naar de website Palau Visitor Authority's page
 • Federale staten van Micronesië - Voor enkele nationaliteiten is een toeristenvisum vereist. Kijk voor meer informatie op de website Federated States of Micronesia's Visitor’s Board. Meestal zit de uitreisbelasting in de prijs van het vliegticket inbegrepen maar voor Chuuk is het US$ 15 en voor Yap geldt geen uitreisbelasting.
 • Guam - alle bezoekers moeten beschikken over een geldig paspoort met een visum voor de Verenigde Staten. Er is ook een - alleen voor Guam - visumverklaring beschikbaar voor inwoners van bepaalde landen. Deze is 45 dagen geldig. Ga voor meer informatie naar de website Guam Visitors Bureau. Er wordt hier geen uitreisbelasting geheven.

 
 

bannereLearning.jpg