Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Israël

Israël

Israel VS

Overzicht Bestemmingen

Israël verdient een plaatsje op het verlanglijstje van elke dappere duiker. Gelegen aan de oostkant van de Middellandse Zee ligt Israël, met zonovergoten stranden, en misschien wel de best beschermde koraalriffen van de Rode Zee. Het heeft een zeer divers landschap, met in het zuiden woestijn, landinwaarts vruchtbare valleien en her en der met sneeuw bedekte bergketens. Ruim de helft van de bevolking woont langs de Mediterrane kust en je kunt hier werkelijk unieke duiken maken. Maar duikers die dit land aandoen zullen vast ook een bezoek willen brengen aan een van de belangrijkste plekken waar je vanaf de kant kunt duiken: Eilat, in het uiterste puntje van de Rode Zee aan de Golf van Aqaba.

Het gematigde klimaat, de stranden, de archeologische opgravingen en de historische plekken van het land trekken ieder jaar weer tienduizenden toeristen. Zoals je waarschijnlijk zou verwachten beschikt Israël over een zeer groot aantal musea, educatieve centra en natuurparken. Een van deze parken - dit zal duikers zeker aanspreken - ligt onderwater. Het is slechts een van de vele gevarieerde duikstekken die Israël rijk is, die variëren van dramatische wrakken of archeologische rondleidingen tot aan fascinerende koraalriffen waar het wemelt van het onderwaterleven.

Zoek een duikcentrum in Israel

Duikstekken

Eliat, Israel

De Middellandse Zee  

De noordelijke Mediterrane kust van Israël is rotsachtig met een vlakke zandbodem, waar het zand dat na stormachtig weer omgewoeld is weer snel neerslaat. Als gevolg daarvan zijn het zicht en de duiken uitstekend, vooral in de periode vanaf de herfst tot in de lente. Duikers treffen hier onderwaterleven aan dat typisch is voor de Mediterrane kust, waaronder octopussen, sponzen, zeeëgels, krabben en kleine vissoorten. Er worden hier door duikers steeds vaker zeeschildpadden gezien, mogelijk door het verbeterde bewustzijn over het belang deze diersoort te beschermen. De meeste duikstekken hier zijn geschikt voor PADI Open Water Divers. Het is echter verstandig je altijd van te voren te laten adviseren over de duikomstandigheden ter plaatse.

Vind een Duikcentrum vlakbij de Middellandse zee

Achziv Canyon

Deze prominente onderwaterlagune ligt net ten zuiden van de Israëlische grens, net voor de kust van Achziv National Park. De stek begint op 10 meter/33 voet en loopt verder af tot een diepte van 30 meter/100 voet. Je kunt hier duiken langs wanden die begroeid zijn met sponzen en zachte koralen, en waar roggen, zeeschildpadden en grotere vissoorten langs trekken. Je kan hier hinder ondervinden van stroming of bootverkeer. Ga daarom duiken met ter plaatse bekende ervaren PADI Professionals.

Rosh HaNikra Caverns

Door golfslag en stroming hebben de kliffen hun unieke vorm gekregen, en is het een uitgesleten plek van kalksteen in het Rosh HaNikra-reservaat. Aangezien het vlakbij de grens ligt, heb je als duiker een vergunning nodig van de Israëlische Marine, en moet je duiken onder begeleiding van een gids. Je kan ook nog de kabelbaan nemen om de grotten te bezoeken die boven het wateroppervlak uitsteken.

Caesarea

Dit unieke archeoligische onderwaterpark is aangelegd rond de overblijfselen van een van de belangrijkste historische plaatsen aan de Middelandse Zeekust. Na de briefing ga je met een gids onderweg om een of meerdere onderwaterroutes te ontdekken. Je zwemt langs de restanten van een 2.000 jaar oude golfbreker, ziet "afdrukken" van de houten vormen die bouwkundigen uit de oudheid hebben gebruikt om de fundering van de golfbrekers te bouwen. Bekijk de massieve funderingen van de torens van de toegangspoort en een verzameling ankers uit meerdere tijdperken.

Rode Zee

Israel Vacation Spotlight

Eilat

De kust rond Eilat bestaat uit grillig gevormde ondiepe onderwaterrotsen en koraalriffen. Het is een van 's werelds meest noordelijk gelegen tropische koraalriffen. Ze huisvesten een enorm grote hoeveelheid aan harde en zachte koraalsoorten (ongeveer 300 soorten), waaronder steenkoraal, tafelkoraal, hersenkoraal, vuurkoraal en nog veel meer, en ook zeewaaiers en gorgonen. Sponzen, anemonen en ruim duizend vissoorten zijn ook bewoners van het rif.

Gunstige weer- en wateromstandigheden maken Eilat tot een bestemming waar je het hele jaar door terecht kunt. Bovendien heeft deze bestemming voor duikers van alle ervaringsniveaus iets te bieden: van rustige, beschutte plekken voor beginners tot duikstekken in het diepe open water voor ervaren duikers en technisch duikers. De meeste duikstekken kun je vanaf de kant aandoen. Het rif loopt snel af naar 18-40 meter/60-120 voet, en veel stekken liggen in beschermde natuurreservaten.

Coral Beach Nature Reserve

Dit makkelijk toegankelijke rif net uit de kust van het Coral Beach Nature Reserve ligt op 3 meter/10 voet en loopt door tot een zandstrook waar je twee enorme rotsblokken ziet. Deze worden Jozef en Mozes genoemd. Schitterende koraaltuinen bieden een leefplek voor ontelbaar veel rifvissen en geleedpotigen. Verder zeeinwaarts loopt een koraalwand af tot 35 meter/115 voet.

Aan de zuidkant van het natuurreservaat ligt de duikstek Japanese Gardens. Dit is misschien wel de best beschermde duikstek van Eilat omdat het aantal duikers er beperkt wordt. Het is een bootduik. De duik begint op 15 meter/45 voet en gaat door tot 30 meter/100 voet.

Onderwaterobservatorium Eilat

In dit mariene reservaat kunnen bezoekers kennismaken met de koralen van de Rode Zee zonder zelf nat te worden. Met jaarlijks honderdduizenden bezoekers, gebruiken studenten en wetenschappelijke onderzoekers het obeservatorium als middelpunt van internationaal wetenschappelijk onderzoek en observatie. Het is niet echt een duikstek maar je kunt je nauwelijks een betere stek bedenken om een oppervakteinterval te houden.

Eilat_Wreck_2_27_14

Het wrak Satil  

De Satil is een van de meest toegankelijke wrakken van de Rode Zee. Het wrak ligt op zo'n 20 meter/65 voet bij Coral Beach. Het ligt rechtop en parallel aan de kust. Op een diepte van 25-30 meter/74-100 voet kun je over de brug heen zwemmen, door de machinekamer en langs het afweergeschut van de 46 meter/150 voet lange schip dat speciaal voor duikers is geprepareerd.

Vind een Duikcentrum vlakbij de Rode zee

Duikwetenswaardigheden 

Diepte: Van ondiepe duikstekken voor beginners tot aan diepten van ruim 40 meter/130 voet - afhankelijk van de locatie.

Zicht: Variërend van 15 tot 40 meter/50 tot 103 voet, afhankelijk van de duikstek en de weersomstandigheden. In de Middellandse Zee is er in het zomerseizoen wat minder zicht.

Stroming: Kan op sommige plekken aanzienlijk zijn, met driftduiken. Laat je adviseren door een plaatselijk PADI-duikcentrum.

Watertemperatuur: De temperatuur van de Middellandse Zee varieert van 17° C/63° F in de winter tot 29°C/84° F in de zomer. In de Rode Zee varieert de watertemperatuur van 20°C/68° F tot 30°C/86° F.

Duikseizoen: in het algemeen het hele jaar door. Laat je echter informeren door je reisbureau want het zicht kan wisselend zijn.

Weer: De temperaturen verschillen sterk per locatie, vooral in de winter. In de steden langs de kust, zoals Tel Aviv of Haifa, heerst een typisch Mediterraan klimaat met koelere, regenachtige winters en lange, hete zomers. het gebied rond Eilat heeft een woestijnklimaat. Hier heb je zeer hete en droge zomers en gematigde winters met weinig regenval.

Toegang: Van makkelijk rond de bevolkte gebieden tot aan expeditie-achtige taferelen in de meer afgelegen gebieden.

Ervaringsniveau: Van niet-duikers tot gevorderde duikers. Israël is goed vertegenwoordigd door PADI-duikcentra en -resorts. Deze bieden alles aan: van beginnerscursussen tot aan duiktrips met liveaboards.

Duikuitrusting: Je kunt gebruik maken van duikuitrustingen die geschikt zijn voor gematigde temperaturen, zoals een 3mm natpak in de warmere maanden en een 5mm pak in de koudere maanden. Hoewel je bijna overal een uitrusting kunt huren, wil je misschien zelf je eigen spullen meenemen.

Aanbevolen verblijfsduur: Er is zowel boven als onder water genoeg te zien en te beleven dus een verblijf van minimaal een of twee weken wordt aanbevolen.

Onderwaterleven: Schildpadden, roggen, anemoonvisjes, wimpelvissen, papegaaivissen, koraalduivels, schorpioenvissen, hengelaarsvissen, baarzen, zeeslangen, barracuda's, trekkervissen, murenen, octopussen, dolfijnen en in de zomer zo nu en dan een walvishaai.

Taal: Hebreeuws en Arabisch. Engels wordt bijna overal gesproken, vooral in de toeristische gebieden.

Valuta: New Israëli Shekel (NIS), in het algemeen aangeduid met shekel.

Fooien: Een fooi geven is gebruikelijk, zo'n 10 tot 15 procent voor goede service van reisgidsen en in restaurants. Je zult je divemaster en duikbemanning vast ook een fooi willen geven. Creditcards worden algemeen aangenomen.  

Vervoer: In de steden is het een goede keuze om een bus of een taxi te nemen. Tussen de grote plaatsen zijn er ook uitstekende treinverbindingen. Toeristen maken ook vaak gebruik van een huurauto om het land rond te reizen.

Belangrijke vliegvelden: Het grootste internationale vliegveld van Israël is Tel Aviv’s Ben-Gurion International Airport (TLV). Een tweede internationaal vliegveld dat meestal gebruikt wordt voor chartervluchten naar Eilat en het zuiden is Ovda (VDA).

Religie: Voornamelijk Joods, zo'n 16 procent van de bevolking is moslim.

Elektriciteit: In Israël is het voltage 220V en de frequentie 50 Hz. De stopcontacten zijn van type H en type c. Type H is een unieke Israëlische standaard met drie pinnen maar de meeste moderne stopcontacten van type H kunnen ook gebruikt worden voor stekkers met type C, de Europese tweewegstekkers.

Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting: Dit zit meestal bij de prijs van een vliegticket inbegrepen. Check dit bij je reisagent.

Handige links:

bannereLearning.jpg