Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in India

door Nick Lucey 

OVERZICHT DUIKBESTEMMING 


India, het land dat bekend staat om haar enorme bevolking, Bollywood, outsourcingsdiensten en fanatieke cricketsupporters, wint snel aan reputatie als duikbestemming. Alhoewel een bezoek (hajj) aan de Taj Mahal niet aan een reis naar het op één na meest bevolkte land ter wereld mag ontbreken, kun je sowieso je lol op met het zeer groot aantal duikstekken aan India's 8000 kilometer lange kustlijn. Dit gaat vooral op als je nog bij een PADI-school wilt leren duiken. Steek je hoofd onder water en ontdek een land dat minstens zo divers en intrigerend is als de cultuur die je boven water aantreft.

POPULAIRE DUIKSTEKKEN 


Goa
Goa – de kleinste en rijkste provincie van India - was lange tijd een populaire toeristische bestemming, maar scubaduiken is inmiddels ook bijzonder in trek. De duikstekken net uit de kust van Goa zijn van alle stekken in de Arabische Zee bij het vasteland van India een van de meest toegankelijke. De duiken bieden rijkelijk begroeide koraaltuinen, onderzeese bergtoppen en een verscheidenheid aan scheepswrakken.

Zoek een Dive Center of Resort in Goa 

Lakshadweep
 India Photo courtesy of Barracuda Diving CenterLakshadweep is een afgelegen eilandengroep gelegen net boven de Malediven, op circa 200 kilometer ten zuidwesten van India. Je kunt je voorstellen dat je hier net zulke weelderige riffen, natuurlijke overkappingen, 'swim-throughs' en groot visleven hebt als op de Malediven. Het enige probleem is dat er momenteel niet gedoken mag worden. Men verwacht echter dat er spoedig weer gedoken mag worden.
Vraag dit na bij de plaatselijke PADI Dive Centers.

Zoek een Dive Center of Resort in Lakshadweep 

Andamaneilanden
Vlakbij Thailand ligt in de zee met de gelijknamige naam, de Andamaneilandengroep. Deze eilanden bieden misschien wel het beste wat India qua duiken te bieden heeft. Vanwege de grote scholen vis, de weelderige koraalriffen en de ongereptheid is de eilandengroep een duikbestemming die je sowieso ooit bezocht moet hebben. Nog een opmerking voor de gewiekste reiziger: alhoewel de eilanden onderdeel uitmaken van India moet je als je vanuit India hier naar toe reist opnieuw je paspoort laten zien en bij aankomst het nodige aan papierwerk invullen. Daarnaast kan de geldigheidsduur
van je reisvisum verschillen van je oorspronkelijk visum voor India.

Zoek een Dive Center of Resort op de Andaman-eilanden
 

SAMENVATTING DUIKEN 


Diepte: Varieert per bestemming en duikstek. Je treft er ondiepe, zonovergoten koraaltuinen aan tot diepe, donkerblauwe drop-off's. 

Zicht: De afgelegen eilanden van Lakshadweep en Andaman hebben doorgaans het beste zicht. Op de Andamaneilanden schommelt het zicht tussen de 6 en 40 meter; bij Lakshadweep varieert het zicht van 18 tot 45 meter. Ga bij Goa uit van een zicht van tussen de 5 en 11 meter. 

Stroming: Bij de Andamaneilanden en Lakshadweep kan de stroming afhankelijk van de duikstek en het tij schommelen tussen nagenoeg nul tot krachtig. De stroming bij Goa is doorgaans milder. 

Watertemperatuur: De watertemperatuur bij de Andamaneilanden is gemiddeld 28° C, in de belangrijkste duikgebieden van Lakshadweep circa 27° C. 

Duikseizoen: Het hoogseizoen op de Andamaneilanden loopt van november tot en met april; februari en maart zijn daarbij de beste duikmaanden. De moesson gooit in juni en juli regelmatig roet in het eten; er kan dan niet gedoken worden. Duiken in Goa gaat wellicht het best in de maanden oktober tot en met mei. Mei tot en met november zijn daarentegen weer goede maanden om in Lakshadweep te duiken. 

Weer: Het gehele zuiden van India ligt in de tropen. Over het algemeen is het er dan ook het hele jaar door warm.

Hoe te bereiken: Hoogstwaarschijnlijk kom je met een internationale luchtvaartmaatschappij aan in Mumbai, Chennai of Delhi, en neem je vervolgens een binnenlandse vlucht naar je eindbestemming in India. 

Ervaringsniveau: Dankzij de grote verscheidenheid aan duikervaringen heeft India voor elk ervaringsniveau wel wat wils. 

Duikuitrusting: Veel duikcentra in India verhuren duikapparatuur. Je eigen uitrusting meenemen is echter het meest ideaal. 

Verblijfsduur: India is een groot land en er valt zoveel te zien dat je er minimaal een week moet zijn. Plan meer weken in als je ook wat cultuur wilt opsnuiven en plaatsen wilt zien als de Taj Mahal. 

Onderwaterleven: Onder water tref je de gebruikelijke rifbewoners aan, maar ook manta's, baarzen en zeeschildpadden, en in de ondiepere delen zelfs doejoengs (dugongs). In Lakshadweep kun je ook cleaning stations (plaatsen waar vissen door andere vissen worden 'schoongemaakt') voor manta's, witpunt- en grijze rifhaaien, en gitaarhaaien vinden. 

Taal: Hindi is de belangrijkste taal van het land. Daarnaast worden er 21 officiële dialecten gesproken. De meeste mensen spreken echter ook Engels. 

Valuta: Indiase Roepie (INR). 

Fooien: Het geven van een fooi is ongebruikelijk, behalve in restaurants waar 10 procent de norm is. 

Vervoer: India staat qua landoppervlakte op de zevende plek. Omdat de wegen er regelmatig van  slechte kwaliteit zijn, geniet vliegen de voorkeur. Alle belangrijkste toeristengebieden zijn per vliegtuig te bereiken. 

Belangrijkste vliegvelden: India's belangrijkste, internationale luchthavens zijn Chhatrapati Shivaji International Airport in Mumbai (BOM), Indira Gandhi International Airport in New Delhi (DEL), Bengaluru International Airport in Bengaluru (BLR), Rajiv Gandhi International Airport in Hyderabad (HYD) en Chennai International Airport in Chennai (MAA). 

Religie: Meer dan 80 procent in India is Hindu. Overige godsdiensten zijn de Islam, het Christendom en Sikh. 

Elektriciteit: 230V/50Hz met stroomstekkers C of D (Europees/oud-Brits systeem). 

Luchthaven- of uitreisbelasting: De inwoners van de meeste landen hebben een visum nodig voor India. Staatsburgers van Cambodja, Finland, Indonesië, Japan, Laos, Luxemburg, Myanmar, Nieuw-Zeeland, Filippijnen, Singapore en Vietnam komen bij aankomst in aanmerking voor een toeristenvisum. Er kan sprake zijn van uitreisbelasting bij vertrek. Deze belasting kan ook in de kosten van het vliegticket zijn opgenomen. 

bannereLearning.jpg