Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Filippijnen

Duiken op de Filippijnen 


El Nido Palawan Photo Courtesy of Philippines Department of TourismAls er één duikbestemming is die hoog op het verlanglijstje van iedere duiker zou moeten staan - maar die vaak wordt vergeten - dan zijn dat de Filippijnen. Door de ruim 7.000 eilanden, meerdere sterk van elkaar verschillende duikgebieden en een ecosysteem onderwater dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, kun je op de Filippijnen zoveel duikavonturen beleven dat je aan één leven niet genoeg hebt. Al deze duikstekken zijn gelegen midden in de koraaldriehoek met de grootste biodiversiteit ter wereld. Doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Filippijnen hevige strijd is gevoerd, kun je er nu fantastische wrakduiken maken. Daarnaast tellen de riffen van Tubbataha meer dan 1.300 soorten onderwaterdieren. Je kunt hier zeldzame dieren zoals voshaaien tegenkomen, en ook doejoengs worden hier zeer regelmatig gezien. Bovendien lijken alle eilanden in de duikgebieden te beschikken over de juiste combinatie van strand, zee en palmbomen zodat al je exotische eilanddromen uitkomen. Als je op zoek bent naar een imponerende, verpletterende en inspirerende locatie, dan zul je op de Filippijnen niet teleurgesteld worden. Het is niet gewoon zomaar een bestemming. Het is een ervaring die je een leven lang bijblijft.

 

BEKENDE DUIKSTEKKEN:  

Diver Photo Courtesy of Philippines Department of TourismJe kunt nu eenmaal niet alles zien wat de Filippijnen onder water te bieden hebben omdat dat gewoon teveel is. Van doejoengs en walvishaaien tot duiken bij koraalatollen. Van poetsstations voor voshaaien tot wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Onder water is het een compleet avonturenlandschap.

  • Tubbataha, Palawan.-- Van deze plek, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, valt je mond open. Het is ook nog eens een onderwaterreservaat en heeft heel wat te bieden op het gebied van onderwaterleven. Van zeeschildpadden en haaien tot aan zeepaardjes en spookfluitvissen; dit gezonde ecosysteem barst gewoon uit zijn voegen van alles wat er leeft. De liveaboards bij Tubbataha zijn snel volgeboekt dus je zult vroegtijdig moeten boeken. Het hoogseizoen is van mei t/m juni.

Divers and Coral Photo Courtesy of Philippines Department of Tourism Zoek een duikcentrum of resort in Puerto Galera, Filippijnen 

  • Malapascua -- Dit eilandje net ten noorden van het eiland Cebu heeft een unieke reputatie opgebouwd wat betreft ontmoetingen met voshaaien. Dit is de enige plek ter wereld waar je deze dieren met grote regelmaat kunt zien.

Zoek een duikcentrum of resort in Malapascua, Filippijnen 

  • Leyte -- Zorg dat je er nu bij bent want Leytes reputatie voor ontmoetingen met walvishaaien wint snel populariteit.

Zoek een duikcentrum of resort in Cebu, Filippijnen 

  • Apo Reef -- Apo wordt het algemeen gezien als goede tweede bestemming na Tubbataha. Hier vind je 's werelds op een na grootste koraalrif. Maak een paar duiken in dit duizelingwekkende gebied en je zult je logboek vol schrijven met de honderden diersoorten die je hebt gezien.

Zoek een duikcentrum of resort in Coron, Filippijnen 

  • Boracay Photo Courtesy of Philippines Department of TourismCoron -- Een goede uitvalbasis voor wrakduikers want in Coron wordt de lat hoog gelegd met de 168 meter/550 voet lange olietanker Taiei Maru.. Duikers met de juiste ervaring mogen het wrak binnengaan. Duikers die buiten het wrak blijven kunnen genieten van de koraalduivels, vele verschillende soorten zeenaaktslakken, enorme scholen fuseliers en de met koraal begroeide scheepsdekken.

Zoek een duikcentrum of resort in Coron, Filippijnen 

  • Het eiland Balicasag -- Door dit dubbele ecosysteem vlakbij Bohol kun je je duiktijd verdelen in het duiken langs de rifwand en duiken in de koraaltuinen die vol zitten met vis.

Fish Photo Courtesy of Philippines Department of Tourism Zoek een duikcentrum of resort in Bohol, Filippijnen 

  • Crocodile Island -- Dit is een populaire plek bij Boracay en plek voor macroduiken. Het is een diepe duikstek die alleen geschikt is voor ervaren duikers maar het is dan ook een fantastische plek.

Zoek een duikcentrum of resort in Boracay, Filippijnen 

Wetenswaardigheden duiken: 

Diepte Kan variëren van ondiep tot dieper dan 40 meter/140 voet.  Je kunt hier duiken langs steile wanden, (zelfs nog) dieper duiken en op en in de wrakken duiken.

Zicht: Afhankelijk van het gebied en van de periode kan het zicht variëren tussen de 20 - 30 meter/65 - 120 voet. Je kunt ervan uitgaan dat het zicht in ieder geval zo'n 20 meter/70 voet bedraagt.

Sea Horse Photo Courtesy of Philippines Department of TourismStroming:: Kan variëren van licht tot sterk, vooral op locaties zoals Tubbataha.

Watertemperatuur: Van mei tot juli schommelt de watertemperatuur rond de 28° C/83° F. Van december tot maart is de temperatuur een stuk lager, ongeveer 23° C/74° F.

Duikseizoen: Je kunt hier het hele jaar door duiken maar het topseizoen in Tubbataha is van mei tot juli - vooral omdat hier dan de walvishaaien vaak gezien worden. In juni en juli komen er ook honderden zeeslangen voor bij de riffen van Tubbataha.

Weer: De temperatuur varieert van 23-32° C/73-97° F maar de zeebriesjes houden de ergste vochtigheid tegen.  Het droge seizoen is van december t/m februari. Het regenseizoen duurt van juni t/m november. Het seizoen waarin tyfonen voor kunnen komen is van september tot december. De heetste periode is tussen maart en mei.

Whale Shark Photo Courtesy of Philippines Department of TourismToegang:: De Filippijnen zijn goed te bereiken via internationale luchthavens.  

Ervaringsniveau: Van beginners tot gevorderde duikers. Er zijn talloze mogelijkheden voor bijna alle soorten duiken en duikers - ook voor tec-duikers. De Filippijnen worden gezien als hét centrum voor technisch duiken in Azië.

Duikuitrusting: Bij de meeste duikcentra en resorts kun je een duikuitrusting huren.

Verblijfsduur: In een week tijd kun je bijvoorbeeld één locatie aandoen maar er zijn tientallen andere mogelijkheden. Bij een langer verblijf kun je meer verschillende soorten duiken maken.

Onderwaterleven: Doejoengs, voshaaien, walvishaaien, manta's, hamerhaaien, trevalli's, napoleonvissen, anemoonvisjes en nog veel meer.

Taal: Filipino en Engels.

Manila Photo Courtesy of Philippines Department of Tourism Valuta: Philippine Peso (PHP)

 Fooien: Geef je divemasters en de bemanning van de boot zeker een fooi. Voor veel geleverde diensten zoals in restaurants, hotels en voor gidsen wordt een fooi verwacht. Volgens het departement van toerisme bedraagt een standaard fooi 10 procent van het totale bedrag. Controleer of een fooi niet al berekend is in je rekening.  

 Vervoer: Verschilt per eiland, maar je kunt tussen veel eilanden vliegen, een veerboot nemen of per trein of auto reizen. Je vindt een overzicht op de website van het departement van toerisme van de Filippijnen.   

Belangrijke vliegvelden: De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen op Ninoy Aquino International Airport (MNL), de belangrijkste luchtbrug naar de Filippijnen. Er zijn verschillende andere internationale luchthavens op de Filippijnen zoals Mactan-Cebu International Airport (CEB), Subic Bay International Airport (SFS) en Diosdado Macapagal International Airport (CRK), ook wel bekend als Clark International Airport. 

Mayon Volcano Photo Courtesy of Philippines Department of TourismReligie: Rooms-katholiek. 

Elektriciteit: 220v/60Hz. Stekkertype A, B en C

Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting: Vanuit de meeste landen kun je zonder toeristenvisum 21 dagen op de Filippijnen verblijven. Je vindt een overzicht van deze landen en een volledig overzicht met visumrichtlijnen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De uitreisbelasting bedraagt 750 PHP en moet op de luchthaven worden voldaan.

Ga voor meer informatie naar de website van het departement van toerisme van de Filippijnen

 

 

 

bannereLearning.jpg