Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken op de Kleine Antillen

door Nick Lucey 

OVERZICHT BESTEMMINGEN 


Courtesy ScubaTech Dive CenterDe kleine eilanden die tezamen de Kleine Antillen vormen, zijn gelegen in het oosten van de Caribische Zee, van de Maagdeneilanden in de Verenigde Staten tot Puerto Rico in Zuid-Amerika. Als grillige brokjes liggen de eilanden verspreid in de azuurblauwe zee. Ze vormen een werkelijk authentieke Caribische reiservaring en bieden zeer goede duikmogelijkheden. De mogelijkheden zijn net zo gevarieerd als de mensen, de plaatsen, uitzichten en geluiden van de eilanden. Klein betekent hier zeker niet minder. 

BEKENDE DUIKSTEKKEN 


Barbados 
Courtesy Barbados Department of TourismOp dit kleurrijke eiland komt de Britse fijngevoeligheid op een heel moderne manier met de West-Indische passie in botsing. Door de ligging, ongeveer 160 kilometer/100 mijl ten oosten van St. Vincent en buiten de grote boog van de Bovenwindse Eilanden, heeft het unieke Barbados letterlijk en figuurlijk eeuwenlang schepen in de val gelokt. Er is een keuze uit zo'n 200 wrakken, waaronder een van de bekendste uit deze regio: de Stavronikita. Het is geen wonder dat Barbados een duikbestemming is die duikers aantrekt die naar iets anders op zoek zijn.

Zoek een PADI Dive Center op Barbados

Bonaire 
Huur gewoon een auto met pick-up, laad je uitrusting en je flessen erin en rij naar een van de ruim 50 duikstekken voor kantduiken die dit schrale, winderige eiland heeft. Of stap op een duikersboot voor een tochtje naar Klein Bonaire, waar je enkele van de meest onaangetaste riffen van de Caraïben zult aantreffen. De meer dan dertig jaar natuurbescherming heeft geresulteerd in een waterwonderland.

Zoek een PADI Dive Center op Bonaire

Dominica 
Aangezien Dominica ook wel Natuureiland genoemd wordt, de Caraïben van weleer, niet alleen door de rustieke charme maar door de duikstekken die bewaard lijken te zijn gebleven voor toekomstige generaties. Voeg er een aantal bijzondere tochtjes en activiteiten aan toe -- watervallen, thermale bronnen en kabelbanen -- en je hebt een recept voor een spectaculaire duikvakantie.

Zoek een PADI Dive Center op Dominica

Grenada 
Grenada heeft zich de laatste drie decennia ontwikkeld en is uitgegroeid tot een intrigerende, unieke duikbestemming. Opzwepende driftduiken, macroleven waar je van in extase raakt en een van de gaafste scheepswrakken van het Caribische gebied zorgen ervoor dat je ter plekke alweer de volgende reis naar dit eiland wilt boeken. 

Saba 
Het ene eiland is niet hetzelfde als het andere eiland. En dat geldt zeker voor Saba. Het rijst op uit de diepzee. Dit ruige, vulkanische eiland lijkt een stukje uit de Stille Zuidzee dat naar de Caraïben is overgebracht. Met een typische Europese charme boven de waterlijn en opzwepende duiken onder water lijkt Saba op een zeepaardje met een afwijkende kleur.

St. Lucia 
Courtesy ScubaTech Dive CenterMet een weelderig regenwoud, een vulkaan waar je doorheen kunt rijden, en de verbluffend mooie pieken van de Pitons lijkt St. Lucia in alle opzichten op de volmaakte ansichtkaart. Het is dan ook geen verrassing dat het eiland veel cruiseschepen, dagjesmensen en natuurliefhebbers aantrekt. Maar duikers weten dat de ware schoonheid van St. Lucia onder de golven verborgen ligt, vooral wanneer je je met de stroming mee laat voeren door het Soufriere Marine Park. 

Zoek een PADI Dive Center op St. Lucia

Tobago 
De wateren rond Tobago krijgen voedingsstoffen uit de Zuid-Amerikaanse Orinoco rivier en stroming vanaf Guyana waardoor het een rijk gevulde soep is die ligt te wachten om ontdekt te worden. Wilde, woelige driftduiken betekent dat je je hier zonder moeite over kleurige riffen kunt laten meevoeren waar het wemelt van tropische vissen tot aan grote zeevissen, waaronder manta's, dolfijnen en haaien.

Zoek een PADI Dive Center op Tobago

Maagdeneilanden van de Verenigde Staten 
Caraïbische vibraties en riffen ontmoeten Amerikaanse infrastructuur en comfort. Maar hoewel Amerikanen hun paspoort thuis kunnen laten zou iedereen zeker zijn of haar avonturenzin moeten inpakken. Drie eilanden -- St. Croix, St. Thomas en St. John - lonken alle drie naar je met hun verschillende persoonlijkheden en duikervaringen.

Zoek een PADI Dive Center op de Maagdeneilanden

DUIKWETENSWAARDIGHEDEN 


Diepte: Variërend, maar er is voor bijna ieder ervaringsniveau een duikstek. Van diepe, spannende wandduiken tot ondiepe, zonovergoten riffen. Er is voor elk wat wils.  

Zicht: In het algemeen hebben de kleinere eilanden doordat er minder rivieren zijn het beste zicht.

Stroming: Variërend van niets tot heftig, afhankelijk van de duikstek. Sommige plaatsen, zoals Tobago, staan bekend om het driftduiken. Je zult echter weinig tot geen stroming aantreffen aan de lijzijde van de meeste eilanden.  

Watertemperatuur: Kan variëren, van rond de 20 °C/70 °F in de winter tot ongeveer 30 °C/80 °F in de zomer.  

Duikseizoen: Zoals het op sommige plaatsen altijd vijf uur is, is het op de Kleine Antillen altijd tijd om te duiken. Als je er eenmaal uit bent naar welk eiland je toe wilt gaan, kun je plannen maken en ook met het walvisseizoen, beter zicht en hotelkortingen rekening houden, afhankelijk van de periode in het jaar.  

Weer: In het algemeen is het in het Caribische gebied gewoon heet. Maar zoals iedere ervaren reiziger weet kan het 's nachts en in de hoger gelegen plaatsen fris zijn. Dat is vooral te merken als je de hele dag in en op het water hebt doorgebracht. Neem daarom voldoende kleding mee. 

Toegang: De meeste grotere eilanden van de Kleine Antillen hebben directe vluchten vanuit de Verenigde Staten, Canada en Europa.  

Ervaringsniveau: Er is voor elk wat wils en dit is een prachtig gebied om je ervaringsniveau te verhogen, wat dat ook mag zijn. 

Duikuitrusting: Het is altijd goed om je eigen duikuitrusting mee te nemen, zodat je je in het water prettig voelt. De meeste duikcentra en resorts hebben echter ook ruim voldoende mogelijkheden om duikuitrustingen te huren. Dat scheelt in je bagage. 

Verblijfsduur: Hoewel er veel en vaak vluchten zijn naar deze regio, zul je waarschijnlijk tenminste een week per eiland willen doorbrengen. 

Onderwaterleven: Op de Kleine Antillen tref je alles aan wat je maar kunt bedenken wat je in het Caribische gebied hebt aan macroleven, rifvissen en grote pelagische vissen, zelfs af en toe walvissen, haaien en dolfijnen. 

Taal: In deze regio wordt Frans, Spaans, Nederlands en Papiamento. In de meeste toeristengebieden spreekt men Engels.  

Valuta: Het zijn verschillende landen en dat betekent dat er nogal wat verschillende valuta zijn, zoals de Oost-Caribische dollar (XCD), US dollar (USD), Euro (EUR), Antilliaanse gulden, Arubaanse gulden (AWG), en de Trinidad en Tobago dollar (TTD). 

Vervoer: Vervoer over de eilanden levert meestal geen problemen op, vooral omdat de meeste eilanden vrij klein zijn. De meest gangbare vervoersmiddelen zijn taxi's, busje van het resort, en soms kun je gewoon lopen of met de fiets.   

Belangrijke luchthavens: De belangrijkste luchthavens bevinden zich op de US Virgin Islands (Cyril E. King Airport op St. Thomas - STT en het Henry E. Rohlsen Airport op St. Croix - STX), St. Maarten (Prinses Juliana International Airport - SXM), Barbados (Grantley Adams International Airport - BGI), St. Lucia (George F. L. Charles Airport  - SLU en Hewanorra International Airport - UVF), Trinidad en Tobago (Piarco International Airport op Trinidad - POS en A.N.R. Robinson International Airport op Tobago - TAB), Aruba (Koningin Beatrix International Airport - AUA) en Curacao (Hato International Airport - CUR). Alle andere eilanden hebben adequate regionale luchtdiensten.

Documenten: Afhankelijk van je nationaliteit heb je een paspoort en soms een visum nodig om de eilanden te kunnen bezoeken. Vraag bij een verkeersbureau naar de bijzonderheden. 

Religie: Rooms-katholiek en protestant zijn de belangrijkste religies maar een klein deel van de bevolking is moslim of hindoe. 

Elektriciteit: Afhankelijk van welk eiland heb je een adapter nodig voor Noord-Amerikaanse, Europese of Engelse stekkers. Bovendien kan het voltage verschillen. Hoewel veel elektronische apparaten een afwijkend voltage aan kunnen, kun je beter van tevoren controleren of je een voltage omzetter of omvormer moet meenemen.  

Luchthavenbelasting, uitreisbelasting: De verschillende luchthavens kunnen hun eigen tarieven hanteren maar uitreisbelasting zit meestal bij de prijs van een vliegticket inbegrepen.

Ga voor meer informatie naar de website van het toeristenkantoor van het eiland of land dat je wilt bezoeken:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bannereLearning.jpg