Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

PADI duiken bij Cozumel, Mexico

PADI duiken bij Cozumel, Mexico

 Cozumel Bch  

 Door John Kinsella 

Tien kilometer/zes mijl uit de kust van het schiereiland Yucatán in Mexico ligt Cozumel, het "eiland van de zwaluwen". Dit piepkleine eiland van slechts 488 vierkante kilometer/188 vierkante mijl groot is uitgegroeid tot een van de populairste duikbestemmingen in het Caribisch gebied. Cozumel heeft alle ingrediënten voor een fantastische duikvakantie: vriendelijke bevolking, lekker eten, gezellig uitgaansleven, mooie koraalformaties, warm water, perfect zicht onderwater en witte zandstranden.  

De meeste duikstekken liggen binnen de grenzen van het Reefs Nationals Marine Park van Cozumel. Dit reservaat beschermt 12.000 hectare/29.000 acre van het meso-amerikaanse rifsysteem, het op een na grootste barrièrerif ter wereld. Het gebied, dat in 1996 tot nationaal park werd uitgeroepen, telt 26 soorten koralen met ruim 100 ondersoorten. Er leven meer dan 500 vissoorten, waaronder de endemische kikvorsvis (sanopus splendidus). Door de beschermingsprojecten kunnen duikers regelmatig onechte karetschildpadden, karetschildpadden en groene zeeschildpadden tegenkomen.

Bij Cozumel is er voor elke duiker wat wils: van ondiepe, beschutte duikstekken vlakbij het strand tot aan minder vaak bezochte stekken met sterke stromingen voor de superervaren duikers.

 Zoek een PADI Dive Center of Resort op Cozumel.

 Duikstekken:

  Cozumel

 Récif de Punta Sur

Deze duikstek voor gevorderden is op een uurtje varen per boot te bereiken en kan een fascinerende, hemelse duik zijn. Hoewel je bij deze duikstek sterk van de weersomstandigheden afhankelijk bent en er bijna altijd stroming staat, staan de diepe steile wand, en de spelonken en spleten bij de meeste duikers bovenaan hun lijstje. Degenen die over de juiste brevetten en ervaring beschikken kunnen een van de grote grotsystemen ingaan en die volgen tot een zandhelling op een diepte van 27 meter/90 voet naar een heel complex aan koraaltunnels en spelonken waar het wemelt van het onderwaterleven.

Een van de grotere grotten en spelonken, de "Devil's Throat", komt uit in een onderwaterkamer met vier uitgangen. Een daarvan leidt naar de "kathedraal", een grote grot met nog eens drie aaneengeschakelde doorgangen.

 Dit is een duik voor gevorderden en duikers mogen alleen met een ervaren lokale duikgids of instructeur de grot in, en moeten beschikken over de het juiste brevet. Het gebruik van een duiklamp en het maken van voorzichtige vinslagen om zo min mogelijk de bodem op te dwarrelen zijn hier de gewoonste zaak van de wereld.

Aangezien de duikstek niet in beschut water ligt, tref je hier meer ongewervelde dieren aan dan vissen (behalve dan de keizersvissen en de paartjes wimpelvissen die langs de rand van het rif zwemmen). Bij de diepere steile wanden vind je spiraalvormige zweepkoralen en grote zwarte koralen. Er zijn echter ook kleine, felgekleurde gorgonen, waaronder de 'duivelszweep'. Dit is een prachtige duikstek maar de duiktijd is beperkt vanwege de diepte en de veranderlijke omstandigheden op deze plek. De diepte gaat tot ruim 40 meter/130 voet en het zicht kan meer dan 30 meter/100 voet bedragen.

Palancar Garden

Duikers van welke kwalificatie dan ook zullen hier genieten van de lichte tot matige stroming die hen zachtjes langs de prachtig gevormde koraalformaties draagt. Dit aaneengesloten rif is zo'n 20 meter/66 voet breed en splitst zich uiteen in meerdere spleten en spelonken. Op de vele beschutte plekken tref je langs het rif enorme kokersponzen aan. In de diepere gedeelten vind je zwart koraal. Vissen, zoals de juveniele gele baarzen, verschuilen zich 's nachts in de diepgele kokers om bescherming te zoeken. Wimpelvissen, keizersvissen, papegaaivissen en koraaljuffertjes worden hier ook vaak gezien. De diepte gaat tot 21 meter/69 voet en het zicht bedraagt gemiddeld ruim 20 meter/66 voet.

Wetenswaardigheden duiken:

Cozumel kent veel verschillende duikstekken. Van ondiepe duiken met overvloedig veel koraal en tropische vissen tot aan uitdagende steile wandduiken. Cozumel heeft voor elk wat wils. Meestal worden de duikstekken met een boot aangedaan. De boten dobberen achter de duikers aan. Er wordt niet geankerd.

Diepte:

De meeste duikstekken zijn tussen de 9 – 27 meter/30 – 90 voet diep.

Zicht:

Meestal van 24 – 30 meter/80– 100 voet.

Stroming:

Cozumel staat bekend om het driftduiken. Er kan lichte tot sterke stroming staan, afhankelijk van het seizoen en van de duikstek.

Watertemperatuur:

De watertemperatuur varieert van 25°C/77° F in de winter en 29° C/85° F in de zomer. Hoewel dit misschien lekker warm en behaaglijk klinkt, heb je toch een dun tot gemiddeld natpak nodig als je meerdere duiken per dag wilt maken.

Duikseizoen:

Je kunt Cozumel het hele jaar door bezoeken, het is altijd goed. Het regenseizoen duurt van mei t/m september. In december t/m maart is het hoogseizoen voor het toerisme. Daardoor liggen de prijzen in die tijd ook vaak wat hoger, maar het betekent ook dat er meer activiteiten zijn voor de toeristen.

Weer:

Cozumel heeft een subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 21 – 29° C/70 – 85° F. De luchtvochtigheid is doorgaans hoog, zo'n 90 procent. Er staat echter ook vaak een briesje. Er is weinig regenval, behalve dan in de regentijd (september - november), als er regelmatig een regenbui valt.

Toegang:

De meeste duikstekken zijn met een kort boottochtje te bereiken. Een aantal duikstekken zijn ook vanaf de kant aan te doen.

Ervaringsniveau:

Of je nu een beginnende duiker, gemiddelde of een gevorderde duiker bent, in Cozumel is voor jou altijd iets te duiken. De duikgidsen laten de duikers vaak zelf bepalen welke duikstek het gaat worden (afhankelijk van de ervaring en het brevetniveau). Als je met een groep gaat duiken, dan kun je je het beste aansluiten bij een groep duikers met ongeveer hetzelfde ervaringsniveau en brevetniveau.

Duikuitrusting:

Tropische duikuitrustingen zijn hier gebruikelijk. PADI Dive Centers en Resorts bieden vaak volledige huuruitrustingen aan, meestal inclusief een duikcomputer.

Verblijfsduur:

Cozumel is geschikt voor allerlei verblijfsduren: van een lang weekend tot aan twee weken of nog langer.

Onderwaterleven:

Kikvorsvissen, adelaarsroggen, knorvissen, snappers, keizersvissen, papegaaivissen, murenen, tandbaarzen, karetschildpadden, trompetvissen, lipvissen, everlipvissen, gevlekte riddervissen, horsmakrelen, kreeften, octopussen en zelfs langsnuitzeepaardjes.

Taal:

Op Cozumel wordt overal Spaans gesproken. Vanwege het toerisme wordt ook veel Engels gesproken. De plaatselijke bevolking spreekt soms ook Maya.

Valuta:

Mexican pesos (MXN) en US dollar (USD) biljetten, geen munten. De meeste creditcards en travellers cheques worden algemeen geaccepteerd.

Fooien:

Een fooi van 10 - 20 procent in welke valuta dan ook is gebruikelijk.

Vervoer:

Met een taxi kun je je heel goed verplaatsen. Er zijn ook auto's en jeeps te huur.

Belangrijke vliegvelden:

Cozumel International Airport (CZM)

Religie:

Rooms-katholiek

Elektriciteit:

110 volt, 60 Hz. Stekkertypes A&B (zoals in de VS)

Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting:

Meestal in de prijs van het ticket inbegrepen. Check dit van tevoren bij het reisbureau of de touroperator.

Handige links:

 Zoek een PADI Dive Center of Resort op Cozumel.

bannereLearning.jpg