Language:  
[Other]
Locate a PADI Shop

Duiken in Belize

 

door Nick Lucey  

OVERZICHT BESTEMMINGEN


Belize Diver and Turtle photo courtesy of White Sands Dive ShopHet zijn de kleine dingen die het doen. En alles bij elkaar wordt het groots. Voor Belize - het op een na kleinste en dunst bevolkte land in Midden-Amerika - gaat dit zeker op want Belize heeft binnen de landsgrenzen een halve wereld aan avontuur te bieden. Duikers komen blijkbaar voor de eersteklas gebieden aan de kust langs het op een na langste barriererif ter wereld. Er is echter nog veel meer te zien en te doen. Dat betekent dat het ook een ideale vakantiebestemming is voor niet-duikende gezinsleden of medereizigers. Als in jouw beleving rust en relaxen betekent: stranden, regenwouden, trektochten, bergen, grottenstelsels,
wilde dieren en Maya-ruïnes bezoeken, dan heb je geluk.
Boek nu een ticket naar Belize. 

BEKENDE DUIKSTEKKEN  


Belize manatee photo courtesy of White Sands Dive ShopAmbergris Caye
Net voor de kust van het schilderachtige dorpje San Pedro ligt het mariene reservaat Hol Chan, een van de topduikstekken in Belize. Het is een strikt bewaakt marien reservaat dat in een diepe scheur in het barriererif van Belize ligt. Het goed gehandhaafde park heeft geleid tot een overvloed aan onderwaterleven, gezond koraal en grote scholen baarzen, snapper, barracuda en jackfish. Bij Shark Ray Alley kun je je duikuitrusting achterwege laten en gaan snorkelen
met - je raad het al - verpleegsterhaaien en stekelroggen.

Zoek een PADI Dive Center of Resort bij Ambergris Caye 

Belize Blue Hole Image Courtesy of Belize Tourism BoardDe Blue Hole   
Als je jezelf duiker noemt, heb je ongetwijfeld al eens over deze topstek gehoord en de luchtfoto's van deze voor Belize kenmerkende duikstek gezien. En - het moet gezegd worden - het is beslist een van die dive-before-you-die-duikstekken. Met meer dan 300 meter/1000 voet doorsnee en 135 meter/450 voet diepte is dit spectaculaire gat in het rif goed voor een dagtrip die je vanuit de meeste duikcentra in Belize kunt maken. Maak dit uitstapje en je zult beloond worden met hoogtepunten, waaronder rifhaaien, stierhaaien en betoverende formaties van stalactieten en stalagmieten.

Zoek een PADI Dive Center of Resort bij de Blue Hole 

De Atollen  
Aan de buitenkant van Belize's barriererif wordt het water helderder. Je vindt daar drie van de vier heuse koraalatollen van het westelijk halfrond. Bij Turneffe, het grootste en meest noordelijk gelegen atol, biedt de duikstek met de naam De Elleboog een afgelegen, maagdelijk mooie duik van top 'oceaankwaliteit'.  Je kunt hier grote actieve dieren verwachten en adembenemende riffen. Glovers is het meest afgelegen - en minst bezochte - atol maar hier vind je ruim 80 kilometer/50 mijl aan riffen.

Zoek een PADI Dive Center of Resort bij de Atollen 

Belize image 4 photo courtesy of Ecologic DiversStann Creek District en het zuiden 
Ten zuiden van Belize City en ten noorden van Guatemala ligt het Stann Creek District. Hier begint de kustlijn af te buigen van het barriererif. En hier is bij de rustige duikcentra het vertrekpunt voor het zuidelijke barriererif van Belize of voor dagtrips naar de atollen. Dit is ook hét gebied waar je walvishaaien kunt zien, bij de stekken Gladden Spit en de Silk Cayes.

Zoek een PADI Dive Center of Resort bij het Stan Creek District  

Duikwetenswaardigheden 


Diepte:  Aangezien Belize het op een na grootste rif ter wereld heeft, is er ook veel variatie wat betreft diepte. Van ondiepe koraaltuinen en ontmoetingen met dieren tot diepe duiken langs koraalwanden met een overvloed aan leven. De keuze is aan jou. Kies maar wat je wilt.  

Belize image 2 photo courtesy of Ecologic DiversZicht: Buiten het barriererif en de atollen is het zicht vaak 30 meter/100 voet of meer. Vlakbij het rif kan het wat minder zijn.

Stroming: Net als bij vele andere duikbestemmingen kan de stroming hier variëren. De stroming is op sommige rustige stekken bij de Cayo's kalm maar kan knetterhard zijn bij Hol Chan.

Watertemperatuur: Als een warm bad van 30° C/85° F in de zomer en "wat minder" met ongeveer 26° C/79° F in de winter. 

Duikseizoen: Het hele jaar door. De kans dat je walvishaaien ziet langs het zuidelijke barriererif is in de maanden april t/m juni bijna gegarandeerd.  

Belize Black Grouper photo courtesy of White Sands Dive ShopWeer: Door het subtropische klimaat in Belize is het het hele jaar door warm, vooral langs de kust. Meestal waait er een bries vanaf het Caraïbisch gebied waardoor de zomerhitte wat getemperd wordt. 's Zomers bereikt de luchttemperatuur een hoogte van zo'n 24-29° C/75-85° F. 's Winters is het koeler, met een dagelijkse temperatuur van rond 21° C/70° F tot maximaal 27° C/80° F.  

Toegang:: Je vliegt hoogstwaarschijnlijk op Philip S. W. Goldson International Airport buiten Belize City. Daarna kun je een klein vliegtuigje nemen (meestal 8-12 stoelen) van het hoofdvliegveld naar je eindbestemming. Houd in gedachten dat er waarschijnlijk strenge eisen zijn wat betreft gewicht en/of bagage voor de kleinere vliegtuigen. Check dat van tevoren bij je luchtvaartmaatschappij of reisbureau. Sommige resorts bieden ook transfers over land.

Ervaringsniveau: Zowel nieuwkomers in de duiksport als duikveteranen zullen iets moois vinden in Belize. 

Duikuitrusting: Het is altijd goed om je eigen duikuitrusting mee te nemen maar Belize heeft een volwassen, goed ontwikkelde duikbranche. Bij veel duikresorts en live-aboards kun je uitrustingen huren. 

Belize image 3 photo courtesy of Ecologic DiversVerblijfsduur: Veel duikers kiezen ervoor een duikpakket van een week te boeken bij een resort of live-aboard. Om echt een goede indruk te kunnen krijgen van wat er te bieden is, zul je langer willen blijven.

 Onderwaterleven: Je vindt hier de gebruikelijke soorten uit het Caraïbisch gebied, maar vaak in grotere getalen. Wat je kunt verwachten zijn haaien, grote scholen vissen en walvishaaien - in het juiste seizoen.   

Taal:: Belize is het enige land in Midden-Amerika waar Engels de officiële voertaal is. Er zijn echter enclaves waar Spaans, Maya, Garifuna en Creools wordt gesproken.  

Valuta:: De Belize dollar (BZD) is gekoppeld aan de US dollar. Een US dollar is gelijk aan twee Belize dollars.

Belize Image Courtesy of Belize Tourism BoardVervoer: Dit kleine land heeft een wegenstelstel dat de grote plaatsen met elkaar verbindt. Een vlucht met een klein vliegtuig is echter de eenvoudigste en snelste manier om je te verplaatsen. 

 Belangrijke vliegvelden: De meeste toeristen vliegen aan op Philip S. W. Goldson International Airport (BZE), de grootste internationale luchthaven van Belize. Veel mensen gaan dan door naar Belize City Municipal Airport (TZA) en nemen daar een binnenlandse vlucht.

Religie: Bijna 80 procent van de bevolking is christen. Er zijn echter veel mensen die een andere religie aangehangen, waaronder Hindoes, Baha'is, Boeddhisten, Jehovah's getuigen, moslims, rastafari's en mennonieten. 

Belize Cayo Xunantunich Image Courtesy of Belize Tourism BoardElektriciteit: Meestal is de elektriciteit in Belize afgestemd op 110 volt/60Hz en worden dezelfde stekkers (type A en type B) gebruikt als in de Verenigde Staten. Belize heeft ook enkele 220 volt elektriciteit voor gebruik van een driewegstekker (type G) zoals in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt.   

 Luchthavenbelasting/Uitreisbelasting: Belize heft een uitreisbelasting van $3,75 tot $39,25 dollar. De verschillen zijn gebaseerd op hoe je het land verlaat. Soms zit het bedrag inbegrepen in de prijs voor een vliegticket.

Nick Lucey heeft 15 jaar lang als redacteur gewerkt bij Scuba Diving Magazine. Hij maakt nu tv-documentaires over duikreizen, genaamd Into the Drink. 

 

 

bannereLearning.jpg